IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да получи първи газови доставки по "Северен поток" 2 тази година

Газопроводът може да достави 5,6 млрд. куб. м гориво през 2021 г., съобщи "Газпром"

21:27 | 19.08.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Северен поток“ 2 може да достави първия си природен газ за Германия тази година, съобщава „Газпром“, цитирана от Bloomberg.

Газопроводът може да достави 5,6 млрд. куб. м гориво през 2021 г., заяви руският гигант в комюнике в навечерието на срещата между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел в Москва. Новият газопровод ще помогне за смекчаването на проблема с доставките на европейския пазар, а новината тласна бенчарковите фючърси в Нидерландия надолу с 12%.

Газопроводът, който ще удвои капацитета на съществуващия подводен маршрут от руските газови полета към Европа, години наред е голям източник на напрежение в трансатлантическите отношения. САЩ твърдят, че той ще даде на Русия нов лост за влияние върху Европа и наложиха санкции, насочени срещу проекта. Администрацията на Джо Байдън смекчи позицията си, като постигна сделка с Германия миналия месец за прекратяване на дългогодишния спор заради газопровода. Газпром Газпром

Европа се нуждае отчаяно от газ, а Русия ограничава потоците в момент, когато товарите с втечнен газ се пренасочват към Азия, за да отговорят на нарастващото търсене от страни като Китай, Япония и Южна Корея. Наличностите в Европа достигнаха най-ниското си ниво от над десет години за този период от годината, а цените подобряват рекорди ден след ден, въпреки че през лятото търсенето обичайно е слабо.

Наблюдатели на индустрията от S&P Global Platts до базираната в Москва Vygon Consulting очакват „Северен поток“ 2 да започне да доставя газ през октомври и да увеличи обемите през зимния сезон.

Средата на октомври ще бъде „най-реалистичният график“ за изпълнение на плана за доставка на 5,6 млрд. куб. м, обявени от „Газпром“, за да има пространство за постепенно и гладко увеличаване на обема, коментира Мария Белова, ръководител на изследванията във Vygon Consulting.

„Газпром“ и операторът на проекта, базираната в Швейцария компания North Stream 2 AG са отказали коментар кога може да заработи газопроводът.

Над 99% от работата по изграждането му е приключила, съобщи операторът. Но преди да потече първият газ към Германия, връзката трябва да получи застраховка и сертифициране. Задачата е усложнена от американските санкции, които ограничават предоставянето на тези услуги за проекта.

Извън регулаторните проблеми „Газпром“ се нуждае от газ, за да зареди подземните си инсталации за складиране в Русия, които са на необичайно ниски нива, преди началото на отоплителния сезон през октомври. Макар че дневното производство на компанията нарасна с 1,1% през първите 15 дни на август спрямо месец по-рано, „Газпром“ съобщи тази седмица, че е притисната от голямото търсене както от чужбина, така и в Русия.

Някои трейдъри твърдят, че Русия ограничава притока на  газ към Европа тази година като начин за запазване на натиска за приключване на работата по „Северен поток“ 2.

Технически строителството на газовата връзка може да приключи този месец, заяви главният изпълнителен директор на оператора на проекта Матиас Варниг в интервю за Handelsblatt през юли. Ако пускането в експлоатация на първия „Северен поток“ е някакъв ориентир, дейностите по възлагането, които са необходими за действителните газови доставки по „Северен поток“ 2, може да отнемат още шест до седем седмици.

Спекулациите за стартирането на „Северен поток“ 2 предизвикаха хаос на газовите пазари в Европа в сряда. Цените намаляха с 9,5%, след като германският транзитен оператор Gascade публикува данни на сайта си, според които синьото гориво на практика е започнало да тече по газопровода. Впоследствие фючърсите ограничиха загубите си, след като компанията съобщи, че информацията е невярна и я свали от сайта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Леко с обидите бе, Митьо, плешив дребосък, да не постна пак някоя от снимчиците ти от ФБ да ти видят всички нефелната физика и смехотворен облик. Най-любима ми е снимката от под селския навес на скъсания диван, на който си се опънал с онова лъскаж костюмче тип ромски сватбар, ама си забравиш да закриеш плешивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Как всички държави се бият газовите трасета да минават през тяхна територия, включително антируски отрeпки като полша и украйна, само за нас е неизгодно? А, пияндeнце пропaднало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Една птичка пролет не прави, даже и в Северозападна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
осъзнали сме го отдавна ... за това по читавите не гласуват за про руски партии като гроб, дпс, бсп и разните му проксита като псевдо-патреоти! но материала е слаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
България няма да получи нищо от Турски(Балкански) поток, освен кредит от 2.5 000 0000 000 лева. Бългаия нямаше да получи нищо и от Южен поток - 22 години таксите му щяха да изплащат заема за построяването, а след това някакви суми в зависимост от транзита. Очевидно газпром организира така нещата си в България, че да не ни плаща нищо. Въпросът ми е защо винаги успява? Прекрати изгоден за страната ни договор по времето на р.Овч с който ни ощети с 2 000 000 000 лева. Прекрати заплащането на такса за Трансбалканският поток до 2030 година - 2 500 000 000 лева. Принуди ни да задлъжнеем с 2 500 000 000 за строителството на Турски(Балкански) поток. Сега ще ни доставя газ по 500 $ за 1000 куб метра. Какво още трябва да се случи, за да осъзнаете, че газпром купува български политици, а когато е възможно цели партии? Мълчание......Мълчанието на агнетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
Германия не само може, но и ще получи, докато България НЯМА да получи НИЩО от Турски поток, за който Борисов брои 3 МИЛИАРДА наши пари да мине през България, без да има НИТО ЕДНО ОТКЛОНЕНИЕ.Задавам въпрос - кой тогава е най-големият русофил (гузен, подкупен???) в България? Ще му търсим ли сметка за това? Като се триеше о Меркел, защо ПОНЕ НЕЩО не научи от нея, което да е в наша полза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още