IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС, Турция, Украйна и Северна Македония взаимно признават COVID сертификатите си

Зеленият сертификат важи за влизане и в Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

11:32 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бившият здравен министър Костадин Ангелов показва здравния си сертификат. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Бившият здравен министър Костадин Ангелов показва здравния си сертификат. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ваксинационните сертификати, издадени от институциите в Турция, Украйна и Северна Македония ще бъдат признавани в страните от ЕС. С решения на ЕК системите на общността ще бъдат свързани със системите на трите страни. Това влиза в сила от днес (20 август), става ясно от съобщение от Брюксел.

В отговор на това решение граничните власти на трите държави ще признават Зелените сертификати, които издават страните от ЕС.

Това решение облекчава сигурното пътуване в и извън ЕС, коментира комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс при представяне на решението.

Зеленият сертификат на ЕС беше лансиран през пролетта и влезе в сила от 1 юли. Този документ оказва статуса на гражданите по отношение на коронавируса - преболедували, ваксинирани или с негативен PCR или антигенен тест. Целта беше облекчаване на пътуванията в рамките на общността.

В последните месеци обаче ЕС води разговори с трети страни за признаване на документа и извън границите на общността. Сред държавите, в които европейските граждани могат да пътуват със своя сертификат, са Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още