IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на пътя от "Тракия" до Стара Загора се отлага заради липса на пари

От бюджета за 2022 г. пътната агенция ще може евентуално да избере проектант за актуализиране на проекта, според регионалния министър

12:16 | 20.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арх. Виолета Комитова. <em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Арх. Виолета Комитова. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Разширението на път I-5 в участъка от Стара Загора до пътния възел с магистрала Тракия се отлага заради липса на средства. Агенцията „Пътна инфраструктура“ ще може да търси пари първо за нов технически проект, а после и за строителството най-рано догодина.

Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на въпрос на депутата от „БСП за България“ Георги Гьоков в рамките на парламентарния контрол.

Комитова припомни, че технически проект за разширяване на отсечката, която е със силно натоварен трафик, е разработван през 2008 г. Към днешна дата този проект не отговаря на нормативната уредба, трафика и развитието на терените, разположени от двете страни на пътя, посочи тя.

Този проект е от местно значение, а по такива проекти пътната агенция работи с ограничена финансова рамка, коментира още министърът.

Агенцията „Пътна инфраструктура“ не е могла да включи тази отсечка в инвестиционната си програма за периода 2018-2021 г. по финансови причини, каза Комитова. Институцията се ангажира да потърси възможност за процедура за изработка на нов технически проект за удвояване на пътя от бюджет 2022 г., тъй като за тази година Агенцията е надвишила в пъти позволения ѝ бюджет за такива дейности.

През 2019 г. кабинетът на Бойко Борисов обеща да възложи препроектирането на отсечката до постигане на габарит Г-20, т.е. с по две ленти за движение в посока, както и да търси финансиране през 2020-2021 г.

Предварителните оценки тогава показаха, че разширяването на пътя ще струва около 25 млн. лева. Точна стойност на строителството може да се направи само при актуализация на техническия проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още