IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Paradise Center и Serdika Center се връщат към печалба през първото полугодие

Стойността на двата мола нараства с близо 6 млн. евро през периода

15:52 | 20.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Моловете Paradise Center и Serdika Center в София са генерирали печалба преди данъци от близо 18,6 млн. евро на южноафриканския си собственик NEPI Rockcastle през първото полугодие на тази година. Това е значително подобряване на представянето на двата обекта след загубата от 16,5 млн. евро през същия период на миналата година, когато у нас действаха ограничителни мерки заради коронавируса, включително затваряне на магазините от неосновна необходимост в търговските центрове.

Нетните приходи от наеми, които Paradise и Serdika са донесли на собственика си, са 12,8 млн. евро и също нарастват леко спрямо 12,7 млн. евро през първото полугодие на 2020 г. Доброто представяне през периода е повишило и стойността на двата софийски мола до близо 493 млн. евро спрямо близо 487 млн. евро година по-рано, става ясно от отчета на NEPI за полугодието до 30 юни. Общо активите на фонда за инвестиции в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се оценяват на близо 5,8 млрд. евро, като България е на пето място по стойност на имотите в портфейла на NEPI в региона след Румъния, Полша, Унгария и Словакия. Компанията притежава имоти и в Хърватия, Сърбия, Литва, Чехия и Великобритания.

Отново на печалба

Вдигането на ограничителните мерки заради коронавируса през по-голямата част от първото полугодие се отразява положително на представянето на фонда, като печалбата му след данъци достига 121,6 млн. евро спрямо загуба от малко над 207 млн. евро година по-рано.

Печалбата на акция за първите шест месеца на годината е 17,64 евро и намалява с 10,3% на годишна база, което се дължи на по-високите разходи за поддържане на допълнителна ликвидност в сравнение с първото полугодие на 2020 г., обяснява компанията. Нетната оперативна печалба достига 155 млн. евро, или с 3% под равнището през първото полугодие на миналата година заради продажбата на портфейла с офиси в Румъния, финализирана през август 2020 г. След изключване на ефекта от тази сделка нетната печалба на фонда за първото полугодие е с 4% по-висока спрямо същия период на миналата година.

NEPI ще разпредели дивидент от 17,64 евро на акция, отговарящ на 100% от печалбата на акция за първите шест месеца на годината.

„Данните за търговията през последно време са много окуражаващи и показват бързо възстановяване“, коментира Алекс Морар, главен изпълнителен директор на NEPI. „Търговците и клиентите се приспособиха към новите условия, което смекчи последиците от ограниченията през 2021 г. в сравнение с 2020 г.“, отбелязва той и допълва, че няма фалити сред наемателите в моловете на компанията. „Очаква се положителната тенденция да продължи, тъй като търговците на дребно се разширяват, за да се възползват от ръста на икономиката“, прогнозира Морар.

Общата стойност на предоставените отстъпки заради COVID-19 на наемателите е достигнала 36,1 млн. евро при 47,9 млн. евро година по-рано, а средният брой на дните, в които магазините от неосновна необходимост в моловете на компанията в региона са останали затворени, е 60 при 58 през първото полугодие на 2020 г. Към 30 юни 100% от брутните отдаваеми площи в търговските центрове на NEPI в ЦИЕ работят.

Оборотите се възстановяват по-бързо от посещаемостта

Посещаемостта през първото полугодие е достигнала 106 млн. души и е нараснала с 5,3% на годишна база, но остава с 31,6% под равнището през първите шест месеца на 2019 г., последната преди коронавирусната пандемия. Но след отварянето на кината и заведенията за хранене посещаемостта се е възстановила значително и през втората половина на юни е достигнала 90% от нивата преди две години.

Приходите от продажби на наемателите са се възстановили дори по-бързо от посещаемостта, което според NEPI е индикатор за увеличаването на средния размер на потребителската кошница. През първото полугодие оборотът е с 28,1% над нивото през същия период на миналата година, но все пак е с 23,1% по-малък спрямо първите шест месеца на 2019 г. През май и юни обаче, когато в страните от региона не са действали никакви ограничения за търговията, приходите от продажби на наемателите са били само с 0,4% под равнището през същия период на 2019 г.

Най-слабо засегнатите категории в търговията на дребно през първото полугодие са били спортните стоки със спад на приходите от продажби от 7% спрямо същия период на 2019 г. и ръст с 45% спрямо първите шест месеца на 2020 г. и здраве и красота със спад от 11% спрямо 2019 г. и ръст от 20% спрямо 2020 г. На обратния полюс са заведенията за хранене и услугите, които отчитат спад на оборотите с 30% спрямо 2019 г. и ръст от 26% спрямо 2020 г.

По страни представянето зависи от продължителността и строгостта на ограничителните мерки. Сърбия единствена постига по-добър оборот в сравнение с 2019 г. от 8% и ръст от 30% спрямо 2020 г., а в Румъния приходите от продажби на наемателите са намалели с 11% спрямо 2019 г., но са нараснали с 63 на сто спрямо 2020 г. Словакия, която имаше едно от най-дългите затваряне на магазини от неосновна необходимост, е най-засегнатата страна със спад на оборота с 50% спрямо 2019 г. и с 21% спрямо първото полугодие на 2020 г.

Към края на юли фондът е подписал 2400 допълнителни споразумения към договорите за наем, съставляващи отстъпки от наеми за 71% от наемателите през първото полугодие. Общият подход на компанията е да влиза в преговори за отстъпки от наемите след повторното отваряне въз основа на данните за представянето на наемателите.

Към 30 юни тя е успяла да събере над 99% от дължимите наеми за фискалната 2020 г. и 88% за първото полугодие на тази година. Към средата на август събираемостта за първото полугодие е нараснала до 94%.

Към края на първото полугодие 95,6% от площите в търговските центрове на NEPI в ЦИЕ са заети.

През същия период фондът е подписал 672 нови договора за наем и удължаване на наемните договори за обща площ от 138 хил. кв. м.

Освен това през периода той е инвестирал близо 25 млн. евро в нови проекти и предвижда инвестиции за още 110 млн. евро през втората половина на годината. Значителен напредък е постигнат по разрешаването и подготвителните дейности преди началото на разширението на Promenada Mall в Букурещ и на Promenada в Крайова. Компанията е получила разрешение за строеж и е започнала изграждането и на жилищен проект в румънската столица.

Добра ликвидност

Към края на юни компанията има добра ликвидна позиция от 950 млн. евро, включително кеш и кешови еквиваленти за 380 млн. ево и неизтеглени кредити за 570 млн. евро. През първото полугодие тя е успяла да изплати пет от секюритизираните си банкови заеми от Словакия и Полша на обща стойност 242 млн. евро. Общата ликвидност е нараснала до 1,1 млрд. евро към 31 юли.

През юли тази година NEPI е подписала споразумение за зелен несекюритизиран заем на стойност 73,5 млн. евро с Международната финансова корпорация с падеж след седем години. За 2021 и 2022 г. компанията няма значителен падеж по дълговете си. Съотношението между дълга и собствения ѝ капитал е 31,8% и е под стратегическия праг от 35%.

През юли тази година фондът е финализирал продажбата на два търговски центъра в Сърбия при сделка за 60,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още