IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Личев: "Топлофикация София" не прави нищо, за да намали емисиите си

Българските ековласти отказаха да удължат дерогацията на централата и тя вероятно ще затвори от 1 януари 2022 година

14:28 | 20.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като министър на околната среда и водите имам задълженията да осигуря благоприятна околна среда и минимални рискове за здравето на хората, коментира Асен Личев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Мая Манолова относно отказа на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да удължи дерогацията за работата на Топлофикация София.

"Всичко е в ръцете на ръководството на Топлофикация София и нейния собственик", заяви още Личев. Дружеството е общинска собственост.

От парламентарната трибуна екоминистърът обясни, че от 2017 година в ЕС има нови изисквания за азотния окис в атмосферата, които не се изпълняват от най-голямото топлофикационно дружество в страната. То вече е получило веднъж дерогация, но от 2018 година не са направени никакви инвестиции за намаляване на емисиите.

Личев препоръча Столичната община да модернизира газоотвеждащите съоръжения и филтрите, за да изпълнят европейските изисквания. Той се оправда с действията на ЕК, наказателните процедури срещу страната ни за чистотата на въздуха, за отказа на институциите да удължат дерогацията, тоест искане за отказ да се прилагат нормите, заради важността на работата на дружеството.

България издаде подобна дерогация и за въглищните централи в Маришкия басейн, които не изпълняват новите по-строги норми за емисиите живак и други вредни частици.

Мая Манолова коментира, че от години като омбудсман работи за защита на правата на гражданите от своеволия на Топлофикация София и допълни, че няма достатъчно контрол върху работата на дружеството нито от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), нито от страна на Столичната община.

Ако Топлофикация София затвори от 1 януари 2022 година, столичани ще останат без доставчик на топлофикационни услуги. Многократно увеличеното потребление на електроенергия в студените месеци пък поставя риск за срив на електроенергийната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Емисиите трябва да бъдат отречени от България. България трябва да напусне всякакви сделки и уговорки на тема СО2 емисии. Това е унищожително за икономиката и обществото, а ефекта за природата е спорен и ограничен.Напускане на СО2 схемите ВЕДНАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още