IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критиките срещу Запада заради Афганистан растат, НАТО ускорява евакуацията

Според разузнавателни данни талибаните са започнали да притискат в ъгъла афганистанци, свързани с предишната администрация или с американските сили

15:43 | 20.08.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Над 18 хил. души са били изведени от Кабул, след като талибаните завзеха афганистанската столица, съобщи представител на НАТО и обеща удвояване на усилията за евакуация на фона на нарастващите критики за управлението на кризата от страна на Запада, предава Ройтерс.

Хиляди хора, които отчаяно искат да напуснат страната, продължават да се стичат към летището, въпреки че талибаните призовават хората без законни документи за пътуване да се върнат у дома, допълни представителят на алианса, пожелал да остане анонимен.

Талибаните призоваха за единство преди петъчните молитви, първите след завземането на властта, и поискаха имамите да убедят хората да не напускат Афганистан на фона на хаоса на летището, протестите и съобщенията за насилие.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви в интервю пред NBC News, че САЩ са съсредоточени върху потенциалните възможности за терористичен атентат от групировки като „Ислямска държава“ по време на евакуацията.

Обвинения

Критиките към НАТО и други западни сили нарастват на фона на кадрите с хаотични сцени и отчаяние, които се споделят в цял свят.

Американският президент Джо Байдън трябва да говори за усилията за евакуация в 20 ч. българско време, след като беше залят от критики заради управлението си на изтеглянето на бойните части, договорено от предишната американска администрация.

Британски медии съобщават, че ръководителите на разузнавателните служби на страната може да бъдат разпитани заради пропуски на разузнаването. Редица британски ръководители не прекъснаха ваканцията си след изригването на кризата в Афганистан, а външният министър Доминик Рааб е остро критикуван заради първоначалния си отговор на ситуацията.

Правителствата на Германия и Австралия също бяха призовани да направят повече и да ускорят евакуацията на граждани и на уязвими афганистанци.

В четвъртък външните министри на страните членки на Г-7 призоваха за единен международен отговор за предотвратяване на задълбочаването на кризата. Призивът беше повторен и от Русия. Китай заяви, че светът трябва да подкрепи, а не да притиска Афганистан.

Страхове от репресии

След като завзеха Кабул в неделя, талибаните показват по-умерено лице, като твърдят, че искат мир, няма да търсят отмъщение срещу старите си врагове и ще спазват правата на жените в рамките на ислямските закони.

Докато талибаните работят по съставянето на правителство, включително разговори с бившия президент Хамид Карзай, те откриват нови проблеми, включително че стотици държавни служители не са получавали заплати от два месеца, каза представител на талибаните.

„Твърде рано е да кажем как ще се разреши този проблем, но това е непосредствено предизвикателство", каза представителят.

Норвежка разузнавателна група съобщи в доклад, че талибаните са започнали да обграждат афганистанци в черен списък с хора, свързани с предишната администрация или американските сили, които я подкрепяха. Оплаквания от някои афганистански журналисти подлагат на съмнение уверенията, че ще бъдат позволени независими медии.

Американски конгресмен заяви, че талибаните използват файлове от афганистанското разузнаване, за да установят афганистанците, които са работили за САЩ.

„Те методично увеличават усилията да притиснат тези хора в ъгъла“, каза конгресменът Джейсън Кроу, който ръководеше усилията на Конгреса за ускоряване на евакуацията на свързани с Америка афганистанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
pioner
преди 2 години
Говоря без да съм специалист, но в региона нищо не се е променило в социалното развитие отношение. Описанието му от Ибн Халдун до Самюъл Хънтингтън е едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
И като го осъзнаваш трябва да го оправдаваш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Когато в една страна хората, разделени на две групи са се убивали един друг в продължение на години, какво друго може да се очаква когато едната спечели и завземе власта? Очаквано спечелилата група започва да изтребва и мачка загубилите. Погледнете историята. Пълно е с такива примери. Ние например си имаме 9 септември 44 г. Хайде сега да не се правим на ощипани. Трябва наистина да живееш в някакви други измерения на реалността за да не осъзнаваш това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Само дето не е така. Китай, Русия, Иран, Пакистан, са застрашени и притеснени. Голямо притеснение има в Китай, защото на територията на Афганистан съществуват военни части на така наречената Тюркистанска ислямска армия или партия, която представя себе си като защитник и представител на китайските мюсюлмани - уйгурите. Те живеят на границата с Афганистан и са 50 милиона. Китайците също са притеснени за техните икономически интереси и проекти в Афганистан, които са за милиарди. Те са притеснени и за Пътя на коприната, той минава през Афганистан. От няколко години Запада критикува Китай за отношението му към уйгурите, както и концлагерите в Китай за превъзпитание на мюсюлманите. Русия и всички бивши съветски републики също са застрашени, защото и там има мюсюлмани. В Кавказ също има такъв тип организации, които ще гледат на тази победа в Афганистан, като възможност да възстановяват действията си срещу режимите в региона. Русия също е заинтересована Афганистан да не се превръща в център на контрабандата и на хероина. Пакистан също е застрашен, макар че създадоха талибаните, подкрепят ги и ги финансират. Талибаните в Пакистан са против правителството в Исламабад и водят въоръжена борба срещу него. Иранците също имат проблеми с талибаните. Талибаните бяха екзекутирали няколко итански дипломати преди години. В момента иранското правителство преговаря с талибаните, но от три седмици има протести срещу правителството в Техеран. Това не е далече от дестабилизация. Талибаните ще активизира и стимулира различните организации в Иран и арабите сунити в провинция Хузестан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Подкрепям.На запад на афганистанците, които не заговорчнитат срещ талибаоните ги наричат терористи и ги подлагат на най-строги мъчения..В случая поне няма да се мъчат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
pioner
преди 2 години
Не разбирам какво толкова. Ще убият 30 -40 хиляди колаборационисти на САЩ за да могат да вземат реалната власт ще забулят булките и ще се успокоят. Нормална смяна на властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още