IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 15 км. остават за довършване от „Северен поток 2“

Газопроводът може да е готов още през септември

21:05 | 20.08.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

До приключването на газопровода „Северен поток 2“ остават само около 15 км. Това стана ясно по време на пресконференция на руския президент Владимир Путин в Москва.

В зависимост от това колко кораба за строителството се използват строителството може да отнеме между 10 и 30 дни, т.е. преди края на септември, показват изчисления на Bloomberg.

Завършването на газопровода ще бъде повратна точка в руско-германските взаимоотношения на фона на съпротивата за проекта от ключови партньори на Берлин като САЩ, която го забави с години. Той също така ще осигури ключови доставки на природен газ за Европа, която се нуждае от гориво, след като студената зима остави много страни на континента с пресъхнали резерви.

„Може да приемем, че е близо до завършване“, заяви Путин след като проведе – поне засега, последната си среща с Ангела Меркел като канцлер. „15 км. остава да бъдат положени под водата“, посочи той.

След като първоначално се очакваше да бъде вкаран в експлоатация през 2019 г., „Северен поток 2“ претърпя няколко забавяния, след като САЩ заплашиха да наложат санкции за участващите в строителството компании. Прогнозите за завършването му се промениха, след като президентът Джо Байдън отмени някои ограничения през май и по-късно сключи сделка с Германия, в рамките на която се предупреждава, че ще има отговор, ако Русия използва енергийното си надмощие срещу Украйна.

Корабът „Фортуна“, който бе изпратен да завърши строежа, има средна скорост от 0,4 км. на ден в зависимост от метеорологичните условия. Това означава, че ще са му нужни около 30 дни, за да завърши тръбопровода.

Но тази скорост може да се забърза, ако операторът изпрати по-модерният „Академик Черски“, който по-рано тази година помогна за строителството на датския участък от газовата връзка. Корабът в момента се намира в Балтийско море, само на километри от „Фортуна“, показват данни на MarineTraffic.

По-рано миналия месец главният изпълнителен директор на Nord Stream 2 AG Матиас Варних направи прогноза, че газопроводът ще бъде завършен през лятото.

От оператора на проекта не са отговорили на запитване на Bloomberg колко време ще отнеме строителството на тези 15 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
Фъф ФАЩ пуснаха ли им вудата, тока, нафтата?Или ощи разбиват магазинити *** глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хих ... кое си правят сами ... ?! ... кораба си го купиха втора употреба за полагането от едни холандци ... дообурудваха го в немско , ползват европейска система за позициониране , тръбите са произведени в немско , бетонът за морското полагане също е немски ... дори транспортът на тръбите беше немски ... на 99% съм сигурен , че и оперативния инженерен състав са немци ... компресорните станции са немски ... :))) ... и да !! качествени самовари също не могат да произвеждат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Не желая да правя пропаганда, но в русия до 40% от селата няма асфалтов път, а в 30% няма водопровод и пият вода от кладенци. Над 70% от хората никога не са имали задграничен паспорт, не са и вероятно няма да излезнат в чужбина. И като даваш за пример магистралата, аз мога да ти дам за пример Турски(Балкански) поток. Даваш ли си сметка как за отрицателно време Шиши изкопа трасето? Вярно прибра стотици милиони, но той има и много ортаци(начело с ББ), така че нужни са му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Стоян-е, ние една магистрала на открито Белокопитово-Буховци(пак 15км) не можем я направи 4(ЧЕТИРИ) години, ти си седнал едни полагани под водата тръби да правиш на въпрос.Перспективите за отсечката на магистралата не са оптимистични, даже се отдалечават в безкрайното бъдеще, за разлика от газопровода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
*** markov, то само една тръба и тя тръбата немска, ве. И на сичкото отгоре от скопен газопровод(разбирай пакети). И има американски наблюдаващ, който да го спре ако се налага. Въобще празните приказки си вървят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
markov
преди 2 години
Рашъните нали самовар не можеха да направят , сега излезе че сами си правят газопровода под водата ...мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Средна скорост на Фортуна 0.4 км, ама друг път. На базата на какво го смятате - на база последните дни, когато имаше щорм ли? При добро време - Фортуна бичи по над километър на денонощие и спокойно ще може да завърши строителството за около 2 седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още