IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалът на Евро 2020 – истински развъдник на Covid-19

Възможно е над 5500 зрители на стадиона да са се заразили в деня на мача

16:46 | 21.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Laurence Griffiths / POOL</em></p>

Снимка: EPA/Laurence Griffiths / POOL

Финалният мач на Европейското първенство по футбол през 2020 г. между Англия и Италия е бил истински „суперразвъдник“ на коронавируса, става ясно от официалните данни на органа за здравеопазването на Англия (Public Health England). 

Според PHE 2295 души вероятно са били заразени в този ден, а други 3404 души може да са били заразени в мача на 11 юли.

„Данните показват колко лесно вирусът може да се разпространи, когато сме в близък контакт и това трябва да бъде предупреждение за всички нас, докато се опитваме бавно да се върнем към нормалното", казва Дженифър Смит, помощник медицински директор на PHE.

Тази статистика поражда много въпроси за това дали големите спортни събития и достъпът на публика на тях не са преждевременно разрешени. На фона на огромния процент ваксинирани хора в Обединеното кралство - 50% от населението е напълно ваксинирано, а близо 70% са получили първа доза, всяко съобщение за повишаване на заразените се превръща в новина.

Не само футболният шампионат се обвързва с повишения брой случаи - причина за това са комбинация от фактори заедно с разпространението на новите щамове на коронавируса, които се характеризират с по-лесно и бързо предаване, както и със забавяне на темпа на ваксинацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
neon7
преди 2 години
Развъдник на Covid-19 са само мас медиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...докато се опитваме бавно да се върнем към нормалното", казва Дженифър Смит, помощник медицински директор на PHE."............култова реплика ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още