IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор в ЕЦБ: Опасяваме се от твърде ниска инфлация

Според Изабел Шнабел засега инфлацията ще продължи да се покачва, но в началото на следващата година ЕЦБ предполага значителен спад

17:49 | 21.08.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изабел Шнабел. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Изабел Шнабел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Според члена на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел регулаторът се фокусира предимно върху риска инфлацията да бъде твърде ниска в средносрочен план. „Колкото и изненадващо да звучи за някои, ние сме по-загрижени, че инфлацията ще бъде твърде ниска в средносрочен план, вместо, че ще бъде твърде висока“, каза Шнабел в интервю, публикувано от списание Focus в събота.

Решаващият фактор за централните банкери е развитието на инфлацията в еврозоната в средносрочен план. А вероятно тя ще бъде под целта на централната банка от два процента.

Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро преразгледа целта си за инфлацията и сега се стреми към средносрочна инфлация от два процента. Отклоненията нагоре и надолу са еднакво нежелателни. Преди това целта беше под, но близо до два процента.

През юли увеличението на потребителските цени в еврозоната с 2,2 % вече беше над новата цел на централната банка. Възстановяването на икономиката след ограниченията, свързани с коронавируса, допринесе по-специално за това. Цените на енергийните стоки рязко се повишиха.

„Очакваме първоначално инфлацията да продължи да расте тази година - особено в Германия“, каза Шнабел. „Но от началото на следващата година очакваме значителен спад“, добави тя. За 2022 г. предишните прогнози на ЕЦБ предвиждат инфлация от 1,5%, а за 2023 г. - от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Аааа на мен пък ми е добре с ниска инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още