IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц: Австрия няма да приеме доброволно бежанци от Афганистан

Две военни бази в Испания ще се използват за транзитно преминаващи афганистанци

11:49 | 22.08.21 г.
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц.&nbsp;<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Австрийският консервативен канцлер Себастиан Курц се противопоставя на поемането на още хора, бягащи от Афганистан след завземането на властта от талибаните, предава Ройтерс.

Австрия прие хора, търсещи убежище, които се равняваха на над един процент от населението ѝ по време на миграционните кризи в Европа през 2015 и 2016 г., а Курц изгради кариерата си, възприемайки твърда линия по въпросите на имиграцията, като спечели всички парламентарни избори от 2017 г. насам.

В момент, когато Европейският съюз опитва да реши какво да прави с афганистанците, на които помагаше през последните 20 години, Курц заяви, че Австрия не е вариант.

„Категорично се противопоставям да приемаме доброволно сега още хора и това няма да се случи, докато аз съм канцлер“, заяви Курц в интервю за телевизия Puls 24. Части от интервюто бяха пуснати преди излъчването му по-късно в неделя.

Австрия е приела над 40 хил. афганистански бежанци, втория по големина брой в Европа след Германия, която има 148 хил., сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците за 2020 г. Населението на Австрия обаче е девет пъти по-малко от това на Германия.

Освен това тя е неутрална страна и не е член на НАТО. Австрия изпрати малък брой военни в Афганистан, като по данни на алианса става въпрос за 16 войници за мисията „Решителна подкрепа“, целяща обучаването и съветването на афганистанските сили за сигурност.

„Не подкрепям варианта да поемем още хора. Точно обратното“, заяви Курц във връзка с бягащите от родината им афганистанци. „Австрия даде диспропорционално голям принос“, допълни той, имайки предвид големия брой афганистански бежанци и хора, търсещи убежище, които вече са в страната.

Курц посочи, че бягащите от Афганистан хора трябва да останат в региона и допълни, че съседен Туркменистан и Узбекистан са приели едва съответно 14 и 13 афганистански бежанци, което отговаря и на данните на ООН.

Междувременно стана ясно, че американският президент Джо Байдън и испанският премиер Педро Санчес са се споразумели две военни бази в Южна Испания да бъдат използвани за приемане на афганистанци, които са работили за американското правителство, съобщи испанското правителство в неделя.

В 25-минутен телефонен разговор в събота вечер Байдън и Санчес са се съгласили базата „Морон де ла Фронтера“ близо до Севиля и „Рота“ близо до Кадис да бъдат използвани за бежанци от Афганистан до уреждането на пътуването им в други страни.

„Педро Санчес и Джо Байдън договориха използването на базите „Морон“ и „Рота“ за приемането на афганистанци, които са работили със САЩ, докато преминават транзитно към други страни“, съобщи испанското правителство в комюнике.

„Току-що имах съдържателен разговор с президента Джо Байдън, в който обсъдихме редица теми от общ интерес, най-вече ситуацията в Афганистан и сътрудничеството между нашите правителства в евакуацията на граждани от тази страна“, написа Санчес в Twitter в събота.

Самолет със 110 афганистански бежанци и техните семейства пристигна в базиран в Испания хъб на Европейския съюз във военна база край Мадрид в събота вечер, включително 36 души, които са работили за американската администрация в Афганистан.

Базата се използва за приемането на афганистански бежанци, които са работили с ЕС, и техните семейства, като впоследствие те ще бъдат пренасочени към други страни членки на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още