IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не се интересуват от инфлацията, а докога ще останат стимулите

В момента пазарите следят само действията на централните банки, коментира управляващият директор на MK Brokers Николай Ваньов

15:45 | 22.08.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Всички монетарни регулатори трябва много да внимават кога ще кажат, че спират стимулите, защото това ще има огромно отражение върху пазарите. Инвеститорите в момента не се интересуват от инфлацията и резултатите на компаниите, а докога ще продължат високите нива на ликвидност. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Капиталовите пазари са толкова далеч от фундамента, че няма смисъл да се наливат там средства за борба с инфлацията.

„Това което интересува сега капиталовите пазари и пазарите на стоки, е дали масата пари ще остане същата или ще расте, и дали ще има ликвидни стимули. Инвесторите в акции май отдавна не ги интересува какви са резултатите на компаниите, инфлациониите очаквания", каза Ваньов.

Фундаментът е променен от преди 10-15 години. Даже да премахнем изведнъж въздействието на коронавируса, пазарът „не само няма да мръдне, но може и да се притесни донякъде, защото ако изчезне Covid, изчезва основната причина да имаме количествени улеснения и фискални стимули. Пазарите може да не знаят накъде да поемат“, защото в момента само следят действията на централните банки.

Всички монетарни регулатори трябва много да внимават кога ще кажат, че спират стимулите, предупреди Ваньов.

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) призна, че има инфлация и че не е изключено да видим намаляване на количествените улеснения до края на годината.

„Езикът им беше доста двояк – казаха, че не е неочаквано, но те са готови и ще следят изключително много и развитието на Covid картината. В момента се намираме в разкрачено положение – от една страна FOMC твърди, че е необходимо някакво действие с цел удържане на инфлацията, а от друга, всички монетарни регулатори се притесняват дали не е твърде рано и какво ще се случи през есента с нови вълни на коронавируса и новите варианти, каза Ваньов.

Ще има корекция на пазарите, когато видим по-сериозни инфлационни отчитания „специално в САЩ“. В този момент централните банки ще трябва да спрат стимулите, защото повишената инфлация може да доведе даже и до социално напрежение, прогнозира Ваньов. „Всички цени се покачват, а заплатите малко или много са в стагнация, особено за хората с ниски доходи", коментира той. Регулаторите рискуват да изпуснат нещата от контрол, предупреди Ваньов.

Трябва да се изчакат няколко месеца, за да се види какво ще бъде въздействието на новите вълни на коронавируса и евентуални нови затваряния. Икономиките свикнаха да работят в условия на Covid-19, но не може да се правят сигурни краткосрочни прогнози за пазарите, каза той.

„В дългосрочен хоризонт акците си остават инструмент, в който може да се съхрани стойност, и в един момент ще се върнат към фундамента си за защита от инфлацията.“ Времето да се направи една инвестия е ключово, допълни Ваньов.

Намаляването на ликвидните стимули ще има и голям негативен ефект върху цената на биткойн, прогнозира той.

Опасенията за нови затваряния са и причина за най-ниските цени на петрола от май месец насам – под 65 долара за барел.Ниските цени може да имат връзка и с евентуалните договорки между Китай и талибаните в Афганиста, смята Ваньов.

Той коментира и конфликтът в Афганистан, като заяви, че страната стои между Иран и Китай, а Иран притежава едни от най-големите петролни залежи в света. "Сделката е ясна – става дума за един петролопровод, който да заобиколи Пакистан и други страни с американско влияние и да осигури на Китай пряк достъп“, отбеляза Ваньов. 

Какво се случва на валутния пазар, настроенията на ЕЦБ за инфлацията, какви други ефекти може да има спирането на ситмулите може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
medice cura te ipsum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Ковид е създаден, за да" ...има специфични сайтове за такива, като теб. (Комбинация от малко акъл и много уста, "образовани" във ФБ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 2 години
от поне 20г. борсата е чист хазарт! лошото е че тая игра ебааава реалната икономика и реалните човешки животи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++100 за двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
ivanrog
преди 2 години
Хм, инвеститори? Няма как да наречеш инвеститор, който "не се интересуват от инфлацията и резултатите на компаниите". Надуват се едни балони, които ще ни струват скъпо и прескъпо на всички в реалния сектор, за да натрупат едни хартийки, хора пристрастени към хазарта, защото това сега е чист хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Ковид е създаден, за да позволи на ЦБтата да спасят основно западните икономики, при извънредни обстоятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още