IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Ограниченията няма да са мотив хората да се ваксинират

Тази вълна е на пациентите, които не са имунизирани, твърдят лекари

10:49 | 23.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ограниченията няма да са мотив хората да се ваксинират. Около това мнение се обединиха Павлин Петров, заместник-председател на Асоциацията на заведенията, и Радка Василева от Асоциация "Здраве и фитнес".

Те коментираха пред БНТ как новите противоепидемични мерки се отразяват на заведенията и фитнесите.

"Новата заповед всъщност в действителност не променя особено нещата, реда, по който работихме в момента, в смисъл такъв, че ограничението за 50% съществуваше и досега", каза Радка Василева.

По думите ѝ плюсът в тази разпоредба е, че има алтернатива, понеже не се принуждава персоналът да се ваксинира на всяка цена. 

Според Петров няма работодател, който да е принуждавал да бъдат ваксинирани служителите му задължително. По думите му във всяко едно населено място има заведения, в които не се спазват мерките. Ресторантьорите правят всичко възможно да работят на 50% капацитет, но той подчерта, че браншът няма никаква финансова подкрепа в момента.

Заместник-председателят на Асоциацията на заведенията коментира протестите на ресторантьорите, като обясни, че те просто искат да знаят с каква подкрепа ще стартират при всички нови ограничения. Заради новите мерки ресторантьори се притесняват от загуба на персонал

Пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, предупреди, че мерките масово не се спазват. Тя отправи призив към учителите да се ваксинират.

Тази вълна е на пациентите, които не са ваксинирани, каза Николова.

Тя подчерта, че от 1 юли медиците на първа линия не получават 1000 лв., а 250 лв., заради новата методика. Николова посочи още, че няма европейска държава, в която личните лекари да извършват домашни посещения при болни с Covid. По думите ѝ няма необходимите условия това да стане факт.

„Ако продължаваме по този начин, ни очакват още пикове на заразата. Нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. Ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания”, заяви малко по-рано пред Нова телевизия зам.-председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Александър Симидчиев.

Той е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ограниченията са за баранките. Те вече се ваксинираха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
кефите с аматьорщината си.... няква си казала нещо... и вече Бизнеса говори! явно тук бизнеса е само в кръчмите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още