IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията не е спряла туристическите пътувания през пролетта

Над 90% от пътуванията на българите с цел туризъм са били само в страната

15:01 | 23.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията не е спряла драстично туристическите пътувания на българите, но те са били най-вече в границите на страната. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Въпреки ограниченията през второто тримесечие на годината по време на продължаващата епидемична обстановка, общо над 931 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания, като преобладаващата част от тях - 93%, са пътували само в страната.

Очевидно по-строгите правила за посещения на чужди държави – с ваксинационни сертификати и тестове за коронавирус, са се оказали сериозна спирачка, тъй като само 6% от българите са пътували само в чужбина, а 0,9% са пътували както в страната, така и в чужбина. 

През април - юни 2021 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 429 хил., или 46% от всички пътували лица. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при тези на възраст 25 - 44 години – близо 95 на сто от пътувалите в тази възрастова група. Делът на пътувалите в чужбина на възраст 45 - 64 години е 7,6% от пътувалите в тази възрастова група и е най-голям в сравнение с останалите групи.

По-голяма част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната (61%), така и в чужбина (52%) са били с цел „почивка и екскурзия“.

За април-юни като самостоятелни са били регистрирани около 1,2 милиона, или 90% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 91%, а на тези в чужбина - 69%.

По отношение на разходите през второто тримесечие с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 40%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 36 на сто.

Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 1932 лв. в страната и 597 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 1878 лв. в страната и 1 012 лв. в чужбина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Каква "изненада" :) комунизмът си отиде за да се завърне с нова сила - ЕС :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още