IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се рекордно поскъпване на петрола през 2022 г.?

Основният фактор на пазара на "черното злато" е делта вариантът на коронавируса, смята финансовият анализатор Борис Петров

18:57 | 23.08.21 г. 6
Задава ли се рекордно поскъпване на петрола през 2022 г.?

Цената на петрола претърпя много сериозно понижение в последния един месец - 20% спад само в рамките на 30 дни. Основните фактори, които причиниха удара върху "черното злато", са три. Това коментира Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Първият и най-основен са страховете, които делта вариантът на COVID-19 предизвиква. Неговото разпространение е непрогнозируемо и не се знае къде и колко силно ще удари. Вторият фактор е слабият икономически растеж, който се очаква. Надеждите за възраждане и икономически подем, които имаше за следващите тримесечия на 2021 г., очевидно няма да се оправдаят. Третият фактор от този порочен триумвират е постоянното поскъпване на долара. Съвкупната сила на тези три фактора притискат цената на петрола надолу, поясни Петров.

"Основният фактор е делта вариантът на коронавируса. Страховете от нов локдаун в различните страни са основната причина цената на петрола стремглаво да пада. При първите локдауни за първи път в историята видяхме негативни цени на петрола и това само преди година и три месеца”, каза той. 

Към момента петролът бележи ръст в цените и при двата си основни сорта от 3%. Борис Петров обаче смята, че покачването е само временно. Причината е, че в момента е последната част на силния период на годишния цикъл, който наблюдаваме с горивата. Традиционно в есенно-зимния период цените на петрола падат. Въпреки това в средносрочен и дългосрочен план експертът предвижда сериозно покачване, като дори прогнозира рекордно високи цени на дериватите през 2022 г. Това може да окаже неблагоприятен ефект върху останалите пазари и не е много желателно да се случва.  

Експертът предвижда, че след като премине есенно-зимният период на 2021 г., цените ще се покачат изключително много, което ще бъде породено главно от политиката на Байдън и на Европейския съюз за зелена енергия. Добиването на петрол на територията на ЕС ще бъде силно ограничено, което ще наложи силно търсене за внос. За сметка на това интересите на OПЕК са такива, че за тях ще бъде най-изгодно да държи цените възможно най-високи. 

“Международната енергийна агенция и OПЕК прогнозират, че ще има много силно търсене на петрол до 2026 г. Да не говорим, че запасите са ограничени. Като цяло фундаментът за покачване на цените на петрола е изключително силен и това е проблем”, смята анализаторът.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
5-10 г. не е много време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ем тежкият нефт и у мада Раша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
желанието не може да бъде прогноза. далече сме от времената на масовите електрически автомобилодвижения по пътищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Струва ми се, с постепенното заместване на двг с електрически, ще спада потреблението основно, на бензин. Очаквам стабилизация тренда на бензина, и прехвърляне ръста към тежките сортове нефт, поради изместване фокуса на рафинериите. Т.е., Венецуела ще живне...по някое време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Рассия отдавна е фалирала. Никой няма интерес да го обявява. Знаеш ли че 20 000 рубли са 270 долара ? Чети малoyмник : " Новый отчет Счетной палаты (СП) показывает шокирующую картину российской бедности, которая, однако, в статистике не находит отражения. Более половины выходящих на пенсию россиян имели заработную плату не более 20 тыс. руб. в месяц, выяснили аудиторы. Как пояснили эксперты, пожилым приходится соглашаться на не самые привлекательные условия, на низкую зарплату. Также сказывается фактор серых схем оплаты. Как итог, низкие официальные заработки не позволяют рассчитывать на достойную пенсию. Фактически если бы не доплаты государства, ежегодно сотни тысяч россиян, выходящих на пенсию, пополняли бы ряды бедных."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Нееее! Раша кога ще фалира?! Не мой!! Я пак шистаци на дъмпинг!!! Къде ни е светлото евроатлантическо бъдеще?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още