IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарствената агенция на САЩ одобри окончателно ваксината на Pfizer/BioNTech

Решението на FDA може да насърчи кампанията по ваксиниране и да направи задължителна ваксината в големи корпорации

18:19 | 23.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA) даде окончателното одобрение на ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech, съобщава CNBC. Това е първата ваксина, която получава това одобрение в САЩ.

Досега продуктът на двете компании с търговско наименование Comirnaty се използваше с одобрение, дадено под условие заради извънредното положение, свързано с пандемията от коронавируса. По същата процедура се позволи използването на ваксини и на други производители, както в САЩ, така и от страна на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше първата одобрена за употреба в САЩ и в ЕС. В САЩ това се случи през декември 2020 година и оттогава в страната са поставени над 204 млн. дози. През май двете компании депозираха документацията във FDA, за да получат окончателното одобрение на американските власти.

От американската агенция допълват, че са проучили огромно количество данни, свързани с ваксината. Заключението е, че препаратът покрива "високите стандарти за сигурност, ефективност и качество на производствения процес".

В научните среди отдавна оказват натиск на агенцията да даде окончателно "зелена светлина" на ваксината, за да се повиши доверието в него и да се насърчи ваксинационната кампания. В момента 60% от населението на САЩ има поне една доза ваксина срещу коронавируса, но въпреки това в страната все още има групи, за които препаратите са несигурни. Проучвания на общественото мнение в САЩ показват, че трима от всеки десетима неваксинирани биха отишли до ваксинационен пункт, ако някоя ваксина получи окончателно одобрение за употреба, допълва CNBC.

Реално това разрешение има психологически ефект, отколкото нещо друго, смятат много от учените в САЩ. "При поставени над 320 млн. дози ваксините имат профил на сигурни и ефикасни продукти", смята Пол Офит, съветник на FDA по отношение на ваксините.

Новината повдига въпроса и как корпоративният свят ще се отнесе към кампанията за ваксиниране. Големи корпорации в САЩ вече подготвят своите служители, че трябва да се ваксинират през тази есен. Досега те се въздържаха да правят задължителна ваксинацията, докато нямаше окончателно одобрение на някой от препаратите.

Подобно е положението и при администрацията. Министерството на отбраната например също очакваше решението на FDA, за да направи ваксинирането на своите служители задължително. Вероятно това изискване ще влезе в сила още преди края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
оффцете по цел свет са си оффце !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivel
преди 2 години
Тия па, пак не са избрали правилно тайминга, тамън по света започнаха доказано стабилно да *** от нея и тия се сетиха да им ударят едно рамо, сигурно до сега не са били убедени, че е достатъчно вредоносна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
пък и всяка оффца се подписва , че доброволно и съзнателно си подлага бута за ижекция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Нищо лично, просто бизнес! Умрели умрели, никой не ги е бил по главата да си слагат експериментални течности. Сега вече и гък няма да може да кажат - течностите са легално лобирани, прономеровани и прошнуровани. И с печата на старшината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Заключението е, че препаратът покрива "високите стандарти за сигурност, ефективност и качество на производствения процес", които явно са 13 000 умрели и 600 000 тежки странични ефекти в САЩ през първите осем месеца употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още