IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невижданите цени на пшеницата в Русия разпалват притесненията за инфлацията

Цената на пшеницата за месеца расте до най-високото си равнище от поне десетилетие, обратно на обичайната тенденция за намаляване през този период

08:30 | 24.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на пшеницата в Русия се увеличават през август до равнища, невиждани през това време на годината. Всичко това разпалва притесненията за ускоряваща се инфлация при храните и възможна реакция от страна на правителството.

Цената на пшеницата за месеца расте до най-високото си равнище от поне десетилетие, обратно на обичайната тенденция за намаляване през този период. Това може да се дължи на предпазливостта на производителите, които държат извън пазара част от продукцията, притеснявайки се, че могат да я пласират на недобра цена заради данъка върху износа. Налогът цели да ограничи инфлацията при суровината, където годишната инфлация достига 6,5% - най-високата от 2016 г.

„Местните цени на пшеницата са в рали, тъй като земеделците и търговците се въздържат да продават, дори и след прибирането на новата реколта, заради базирания на формула данък върху износа“, коментира Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно, в пост във Facebook на 17 август. „Ако сегашните цени бъдат запазени за относително дълъг период от време, можем да очакваме допълнителни мерки за стабилизирането им“, допълва той.

Русия, която е най-големият износител на пшеница, наложи плосък данък върху износа на суровината през февруари, преминавайки към плаващ налог през юни в опит да охлади инфлацията при храните. Данъкът се увеличи до 31,7 долара за тон тази седмица от 30,40 долара за тон миналата.

Сегашната ситуация с инфлацията е показателна за това, което може да предстои, коментира Наталия Орлова, главен икономист на Alfa-Bank в Москва. „Ако в началото на август няма траектория за силно понижение на цените, трудно ще си представим, че такава ще се появи през септември“, допълва тя.

Друго притеснение е и колко голяма ще е реколтата. Американското министерство на земеделието посочи в доклад от този месец, че очаква руското производство на пшеница да достигне 72,5 млн. тона – спад от 15% спрямо юлската прогноза. Руското земеделско ведомство запази прогнозата си за 81 млн. тона, въпреки че според някои независими анализатори може да е и по-малко.

Миналия месец руската централна банка наложи най-голямото увеличение на лихвените проценти от 2014 г. насам в опи да се справи с горещата инфлация. Институцията остави отворена вратата за предстоящи нови увеличения.

От пресслужбата на централната банка посочват, че следят увеличението на цените при пшеницата, тъй като то може да се отрази на прогнозите за инфлацията и потребителските настроения.

По думите на Едуард Зернин ситуацията би трябвало да се нормализира с идването на новата реколта и цените да започнат да намаляват.

„Пшеницата не е в дефицит, но земеделците просто се страхуват да не направят лоша сделка“, казва той. „Събирането на реколтата при маслодайните семена ще започне скоро и ще накара фермерите да продават зърно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
това значи срив след месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
това значи срив след месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Up sofix up2000
преди 2 години
Спекуантите прекупвачи ще са на яка далавера!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още