IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харалан Александров: Поискахме да изчегъртват и сега отиваме на трети избори

Партиите на протеста и промяната ще загубят най-много, посочи социалният антрополог

11:20 | 24.08.21 г. 8
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

"По всичко личи, че отиваме на трети избори. Интересното е, че всички ще загубят от трети избори, особено т.нар. партии на протеста и промяната. Парадоксът е в това, че те не могат да се преборят със себе си. Може разрушителните тенденции в сферата на политиката да доведат до сериозни разрушения в другите сфери". Това коментира социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR

Социолози прогнозират едва 1% шанс за съставяне на кабинет с третия мандат и отбелязват, че "Има такъв народ" губи подкрепа.

По думите му политиците не са лоши хора, които следват само собствените си страсти. Поканени били да изпълнят определена задача и да свършат някаква работа. "Бяха извикани на власт, за да махнат лошите, нали така? Задачата им беше да изчегъртват, да изриват... Когато искаш да разрушиш нещо, ти наемаш булдозер. Той не може да ти построи нещо“.

Според него трябва друг тип лидерство и организация. „Ние поискахме да имаме хора, които ще изчегъртват и наказват", коментира Александров. 

Той смята, че е много важно дали разрушителната тенденция продължава да доминира в обществото, или е започнал да се връща здравият разум, което означавало хората да понесат несъвършенството на живота и управлението.

"В момента се случва хаос и разруха", каза още социалният антрополог. И допълни, че БСП започва да си връща част от подкрепата, а поведението на лидера на партията Корнелия Нинова започва да се възприема като конструктивно. 

"Не защото Корнелия се държи много по-различно, а защото другите успяха да отидат отвъд нея. Дотам стигна радикализацията. Сигурно е, че постепенно ще се направи опит деструктивните тенденции да бъдат овладени", изтъкна Александров. Той вижда "сделка с дявола" от страна на "партиите на промяната", за да преборят "партиите на статуквото". Александров визира "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Оказа се, че тези политици са драматично неподготвени. Влязохме в процес на промяна с много нисък капацитет. Те не знаят елементарни неща за начина, по който функционира човешкият ум. Вървим с бърза скорост към депресия. Много важен въпрос е защо с такава радост се втурваме да мразим", подчерта социалният антрополог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
и тоя се продаде... првди времв го харесвах, но от 3-4 години рязко обърна плочата... ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Министри :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
А гербаджиите и депесарите които не са участвали в нищо какво ги правиш :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Това партии на статуквото се изхаби ама много :)Каквото и да си говорим ГЕРБ+ДПС+БСП+ВМРО хахах ами това са над 70% от България :)Някой си мисли,че ще управлява без тези 70% ..... ами в тотална заблуда е ! Да има несъвършенство и просто трябва да се подменят и съдят хората които са извършили лоши неща ! Но да казваш аз няма да работя с ГЕРБ и ДПС защото еди какво си е просто детско и глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Нали партиите на протеста се бореха да вкарват ГЕРБ-аджии поголовно в затвора? Защо това не се случва? Единственото, което ги интересува е да са на върха на хранилката и кражбите.Искаме джипкаджията толуп и нагъл крадец в затвора поне с 20 годишна присъда. И не само него ами и всички ГЕРБ-аджии в държавната администрация участващи или участвали в каквито и да е схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
desperado
преди 2 години
Този *** ми е суъченик, горкия.... какво ли ще прави без кралят тиква?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Един Българин
преди 2 години
По-крадливи и организирано крадливи от тулупа няма как да бъдат, защото той беше пуснал корени навсякъде и съответно си оправяше нещата перфектно. Не е само земята на твоите приятели, но и във Владая искат да правят някакъв безсмислен ЖП тунел под едни хълмове, като от другата им страна има и линия изградена, само трябва да се модернизира. Но идеята е да се отчуждава и да се краде по всички възможни начини и то от обикновените хора. Който и да дойде, дори и Корнелия не вярвам да бъде чак толкова нагла. Никога повече управляващи от село Банкя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Харалане, Харалане вятър те веe nа бал кон качен. Къде е тоя хаос и разрухата. След Тикватa потоп??? Зашо не дойдеш да ти покажа как на мои познати им отчуждиха земя уж за пътя Бургас- Слънчев бряг и някакъв басей(единствен в света), а всъщност за антена на Валери Симеонов, която да даде под наем на мобилни оператори? Защо не погледнеш че Хемус е почти построена, без да са приключили отчуждителните процедури. Защото съдът, "няма къде да ходи" и ще подпечата решенията. Погледни че от 20 000 000 000 инвестиции 8 500 000 000 се източват като ин хаус поръчки. Виж че при бюджет 380 млн за ремонти се възлагат 1 500 000 000 лева. Аз не съм Харалан като теб и нямам илюзии, само се надявам че новите крадливи ръчички ще са по-малко кранливи, от тези на Тиквaтa. Ама глям Харалан си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още