IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще инвестира 206 млрд. долара в следващите три години

Компанията е набелязала няколко стратегически области, на които иска да заложи

12:09 | 24.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Group ще инвестира 240 трлн. вона (206 млрд. долара) в следващите три години, за да разшири своя отпечатък в биофармацевтиката, изкуствения интелект, чиповете и роботите в постпандемичната ера, обяви Samsung Electronics, цитирана от Ройтерс.

Перлата в короната на най-големия южнокорейски конгломерат заяви, че инвестицията ще бъде направена до 2023 г. и ще помогне засилването на глобалната позиция на групата в особено важни индустрии, като производството на чипове, докато ѝ позволява да търси възможности за растеж в нови области като роботиката и следващото поколение телекомуникации.

Samsung Electronics, най-големият производител на чипове за памет в света, коментира, че групата планира да затвърди технологичното и пазарното си лидерство чрез сливания и придобивания.

Компанията не разкри дали последните данни за инвестициите включват 17-те млрд. долара, които се очаква да похарчи за нов завод за чипове в Съединените щати.

Сумата е с 30% по-голяма от предишната тригодишна стратегия на Samsung, представена през 2018 г. Групата е решила да увеличи инвестициите си, за да запази технологичното си лидерство, особено в „извънредни ситуации“ у дома и в чужбина.

„Индустрията за чипове е спасителен пояс за корейската икономика... Нашата агресивна инвестиция е стратегия за оцеляване в смисъл, че щом веднъж загубим конкурентоспособността си, е почти невъзможно да се върнем“, посочва Samsung Electronics в изявление.

Конкурентите в областта на чиповете като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Intel правят големи инвестиции, предвид глобалния недостиг на чипове и засилващата се конкуренция в сегмента за развити полупроводници.

Samsung Group има 59 звена, чиито активи възлизат на 457 трлн. вона според Южнокорейската комисия за спаведлива търговия.

Инвестиционният план беше обявен само седмица, след като лидерът на Samsung Group Лий Дзие Юн беше пуснат от затвора условно, след като беше признат за виновен за даване на подкуп и присвояване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още