IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните сменят шефа на централната банка в опит да облекчат икономиката

През това време продължават опитите да се убедят специалисти и технически експерти да се върнат на работа

11:00 | 24.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Victor J. Blue/Bloomberg, архив</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg, архив

Талибаните назначиха изпълняващ длъжността ръководител на централната банка на Афганистан, за да облекчат нарастващите икономически сътресения повече от седмица след като ислямисткото движение превзе столицата Кабул, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Хаджи Мохамад Идрис е назначен за временно изпълняващ длъжността управител на централната банка Da Afghanistan Bank, за да помогне за въвеждането на ред в една осакатена от войната икономика, която повече от седмица e със затворени банки и празни държавни учреждения.

Очаква се той да помогне за организирането на институциите и решаването на икономическите проблеми, пред които е изправено населението, се казва в изявление на говорителя на талибаните Забихула Муджахид от понеделник.

Назначаването, дошло след като Иран възобнови износа на гориво за Афганистан, става на фона на все по-остри икономически проблеми: на държавните служители не се плаща, много фирми са затворени и има голям ръст на цените на основните стоки, включително храни и горива.

Тъй като много висши служители и други, свързани с подкрепяното от Запада правителство, се укриват или вече са напуснали страната, талибаните се опитват да убедят специалисти и технически експерти да се върнат на работа, за да накарат икономиката отново да работи.

Високопоставен представител на талибаните заяви, че Идрис, от северната провинция Джаузджан, е имал дългогодишен опит в работата по финансовите въпроси с предишния лидер на движението Мула Ахтар Мансур, който беше убит при удар с дрон през 2016 г.

Макар да няма публичен профил извън движението и да няма официално финансово обучение или висше образование, Идрис е ръководител на финансово-икономическата секция на движението и уважаван за своя опит, каза висш лидер на талибаните.

„Има много хора, които са били непознати за света, но са заемали ключови позиции и са имали голям принос. Хаджи Идрис е сред тях", каза той.

„Вярвам, че той дори не е изучавал религия, но е експерт по финансови въпроси“, допълни още.

Самата икономическа комисия действаше в сянка през последните 20 години. Дейностите ѝ включват събиране на незаконни данъци от бизнеса и фермерите за финансиране на групата, както и разпределение на средствата от изнудвания, отвличания с цел откуп, търговията с наркотици, се казва в доклад на Съвета за сигурност на ООН.

Цените на хранителните продукти като брашното и олиото са се повишили с цели 35% през последната седмица. Банките и аптеките в Кабул също са предимно затворени.

Афганистанските кредитори вероятно ще изискват подкрепа от централната банка, за да управляват ликвидността на афгана и щатския долар, след като отворят, каза висш афганистански банкер, който поиска да остане анонимен.

„Ако тази несигурност остане, клиентите ще изтеглят повече средства и банките ще се нуждаят от по-голяма подкрепа от (централната банка)“, каза банкерът.

Доставки на петрол от Иран

Иран възобнови износа на бензин и петрол за Афганистан преди няколко дни след искане от талибаните, съобщи в понеделник Съюзът на износителите на нефт, газ и нефтохимически продукти на Иран.

Цената на бензина в Афганистан достигна 900 долара за тон миналата седмица, тъй като много афганистанци панически търсеха гориво, за да напуснат градовете, страхувайки се от репресии и връщане към суровата версия на ислямския закон, който талибаните наложиха, когато бяха на власт преди две десетилетия.

За да противодейства на скока на цените, новото талибанско правителство помоли шиитския Иран да запази границите отворени за търговия.

„Талибаните изпратиха съобщения до Иран, казвайки „можете да продължите износа на петролни продукти“, каза Хамид Хосейни, член на борда и говорител на иранския съюз в Техеран, и добави, че някои ирански търговци са били предпазливи поради съображения за сигурност.

Иранският износ започна преди няколко дни, след като талибаните намалиха митата върху вноса на гориво от Иран до 70%, добави Хосейни, показвайки официален документ от митническата организация на Афганистан.

Документът е издаден от „Ислямско емирство Афганистан" - името, с което талибаните се наричат.

Продължението на анализа може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Даже в корана лихварството е забранено, а лихварите се избиват като неверници. Лихвите в ислямския свят се заменят с някакви такси. Може да печелиш само от чужденци но не от своите си. Затова и основните им инструменти за финансиране са отвличания, незаконни налози и изнудвания. Както се казва революцията иска жертви, ама ваши жертви, не наши. Да видим как се прави съвременна икономика на ислямско емирство със схващания от 16-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
лелее , що книги съм прочел и учебници и никъде не съм срещал тая идея да се смени центр банкер, че да тръгне икономиката! Тия талибани у корана ли са го прочели това....ама и него с чел - там за банки няма нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още