IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху Г-7 за Афганистан показва и силата, и слабостта на Великобритания

Групата едва ли ще може да направи много без подкрепата на САЩ и съгласието на талибаните

14:28 | 24.08.21 г.
<p>
	Премиерът на Великобритания Борис Джонсън.<em> Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания може би е била заслепена от скоростта на изтеглянето на САЩ от Афганистан, но премиерът Борис Джонсън е решен да играе водеща роля в координирането на международния отговор.

Британският премиер ще се опита да използва председателството на Г-7 като нов център за международно влияние, тъй като иска от най-богатите страни в света да се ангажират с помощ за Афганистан, пише онлайн изданието Politico.eu.

Джонсън ще ръководи Zoom разговор във вторник между лидерите на най-богатите страни в света. В разговора ще се включат също генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и шефът на НАТО Йенс Столтенберг.

Правителството на Обединеното кралство хвърли тежестта си изцяло зад Г-7 като дипломатически форум след падането на Кабул, което подчертава собствените му външнополитически намерения и границите на неговото влияние.

Очаква се британският премиер да призове съюзниците си да направят обещания, подобни на тези, предложени от Великобритания, за дарения и схеми за презаселване в опит да се предотврати хуманитарна криза след превземането на страната от талибаните.

В коментари, публикувани пред журналисти преди разговора, Джонсън подчертава важността на международното сътрудничество. „Нашият първи приоритет е да завършим евакуацията на нашите граждани и онези афганистанци, които са подпомагали усилията ни през последните 20 години. Докато гледаме напред към следващата фаза, жизненоважно е да се съберем като международна общност и да постигнем съгласие за съвместен подход в дългосрочен план“, посочва той.

„Ето защо свиках спешна среща на Г-7, за да координираме отговора ни на непосредствената криза, да потвърдим нашия ангажимент към афганистанския народ и да помолим нашите международни партньори да изпълнят ангажиментите на Обединеното кралство да подкрепят нуждаещите се“, допълва той.

Макар британското правителство да намира дипломатическа опора в Г-7, срещата на върха може много бързо да разкрие неспособността на страните да се справят без подкрепата на САЩ или разрешението на талибаните.

В неделя Даунинг Стрийт информира журналистите, че ще използва призива на Г-7, за да осигури подкрепа за удължаване на крайния срок за изтегляне на войските от Афганистан на 31 август. На следващия ден говорител на талибаните изключи това, като на практика остави плана да виси на конец.

Може би не е изненадващо, че Великобритания ще се стреми да ръководи тези усилия като титуляр на председателството на Г-7. Джонсън е говорил директно с четирима от останалите шестима лидери на страни от групата през последната седмица.

Един бивш министър казва: „Сигурен съм, че е трябвало да работят усилено, за да привлекат САЩ, но като председател на Г-7 точно това трябва да правят, както и да използват тази позиция, за да поемат водеща роля в координирането на хуманитарен отговор".

Очевидното нежелание на САЩ да предложат на Великобритания някакво специално отношение дава на Джонсън допълнително предимство при мобилизирането на Г-7. Представител на френското правителство подкрепя докладите, че Великобритания и Франция са настоявали за по-ранна среща.

„Лондон активира Г-7 отчасти защото може да го направи като председател и отчасти защото двустранният канал към Вашингтон изглежда не работи добре“, казва Питър Рикетс, бивш съветник по националната сигурност.

Бивш съветник по външната политика на правителството посочва пред медията, че Джонсън знае, че трябва да изглежда, че се справя с проблема, и се надява да окаже натиск върху американския президент и други лидери.

Акцентът на Джонсън върху помощта обаче предизвиква учудване в контекста на намаляването на бюджета за развиващите се страни на Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още