IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия доставя по-малко газ на Европа и никой не знае защо

Възможно е пожар в завод за кондензати в Сибир да не позволява на "Газпром" да доставя достатъчно газ за своите европейски клиенти

18:28 | 24.08.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия намалява доставките на тръбен газ за Европа в последните седмици без никакви обяснения, показват данни на аналитичната компания ICIS. Това повдига много въпроси какво следва за глобалните пазари на природен газ, пише CNBC.

Според анализаторите "Газпром" започва да намалява доставките веднага, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има механизми, които да принудят Русия да не използва природния газ като геополитическо оръжие. Тя направи това изявление, за да успокои притесненията на Украйна, свързани с реализацията на "Северен поток 2".

След дълги спорове газопроводът е почти на финалната права и чрез него Москва ще заобиколи Украйна и Полша, през които сега минава основният транзит на природен газ за Европа.

Критиците на проекта коментират, че той не е в съзвучие с плановете на ЕС за намаляване на емисиите въглероден диоксид и ще засили зависимостта на Европа от вноса на руския природен газ. И Русия, и Германия обаче нееднократно изтъкват, че това е чисто икономически проект, който цели да покрие растящото потребление на енергийни ресурси в Европа.

В Германия вече обръщат внимание на някои притеснителни индикации от "Газпром". Компанията например не пълни газохранилищата, които използва на територията на Европа и на които разчита за балансиране на увеличеното зимно потребление. Анализаторите смятат, че причината за това е, че държавният газов гигант ще опита да използва нуждата от газ, за да ускори одобрението на ЕК за търговската експлоатация на проекта.

"Газпром" обаче няма много време - според разчети на експерти първите доставки на газ по "Северен поток 2" могат да бъдат физически възможни през октомври - едната тръба на газопровода е вече готова и в момента се извършват тестове и други действия, които предхождат търговската експлоатация. Ако зимата обаче подрани, тогава ще бъде твърде късно, за да се гарантира увеличеното потребление в Европа.

Помолени за коментар от "Газпром" заявяват, че "август е още един зимен месец за газовия пазар" и поясняват, че през летния месец се правят голяма част от планираните ремонти за мрежата, за да няма изненади през есента и зимата, когато доставките "не могат да бъдат прекъсвани".

По данни на ICIS доставките по ключовия газопровод "Ямал" намаляват до 20 млн. куб. метра на ден от средата на август. Това е съществено по-малко спрямо традиционните 81 млн. куб. метра на ден, и спрямо 49-те млн. куб. метра дневно в края на юли.

Очакванията на анализаторите са намаленото газоподаване да продължи и през септември.

Едно от обясненията за това снижение може да е и пожарът в завода за кондензати, необходими за транспортиране на газа, в сибирския град Нови Уренгой. Инцидентът се случи преди две седмици.

От ICIS коментират, че именно това може да се крие и зад нежеланието на "Газпром" да участва в търговете за допълнителен капацитет в Украйна и Полша в последните седмици. Има голяма вероятност да се окаже, че компанията просто не може да запълни обемите, а не толкова това да е резултат от някакви политически игри или търговски тактики.

От началото на годината цените на природния газ на големите газови хъбове в Европа се повишиха със 116% и на 16 август достигнаха рекордните 56,17 долара за мегаватчас на хъба TTF в Нидерландия. Тази цена е референтна за газа на българския пазар. Преди дни стана ясно, че на базата на предварителните разчети "Булгаргаз" ще поиска повишение на цената на природния газ с почти 17% от 1 септември. Това развитие на пазара обаче може да означава и по-рязко поскъпване на суровината.

На цената влияе и липсата на втечнен газ - доставките отиват приоритетно за Азия и Южна Америка, където сушата ограничи производството на електроенергия от водните централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хаха ... импе , кой вярва на руснаците бре ... :))) ... дръж се сериозно . те за всякакви аварии крият до последно (справка близко и далечно минало колкото щеш) . виж колко недобросъвестен доставчик са , а и отделно и технически не могат да подсигурят трасетата ... има за какво в ЕС да има ограничение за 30% макс стратегически доставки ... м/у другото във франция , испания , португалия , полша , където има традиционни доставки на втечнен газ , хранилищата са пълни както трябва . там проблеми нямат с цени на газ , даже френски търговци се възползват от високите цени и изнасят дори за азия в момента ... но това е друга тема . рассияните се издъниха технически , както често се слува де ... нямам си на идея какво си ги захапал все едно си на заплата за ПР при тех ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Нали не искахте руски газ, бе - защо квичите сега? Газпром е виновен като подава газ, виновен е и като не подава !!! В случая от компанията казват, че подават рекордни количества - защо да вярвам на вас, а не на тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Като всяка зима, приготвил съм 2 500 лева за пелети..... в случай че са по 400 лева тона като миналата година, не съм поглеждал цените днес. Така че газ по 100 лв за MVh(сега е 57 лв) - мехлем за сърцето ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
пъпеш , меркел пак ше кани кавалифицираните да заповядат ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хаха , пъпеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Хахаха ....ислямско селище в подмосковието.....хахаха ......путин......хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
ше кълцате пирони зимъс ... кукооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
русия иска да предизвика дефицит на природен газ, за да принуди Европа бързо да сертифицира СП-2 и най-вече да премахне енергопакетите, който кacтрираха прословутият паток. Няма да стане. Путин да внимава, защото : "Когда речь идет об общей долевой собственности, то продавец самостоятельно решает, кому продавать или не продавать участок, поэтому никакого противоречия закону с гражданской точки зрения нет, сказал газете ВЗГЛЯД юрист Родион Юрьев, комментируя законность основания исламского поселения Аминовка в Подмосковье.СМИ сообщают, что в Подмосковье строится исламское поселение Аминовка, однако купить там участок могут только мусульмане с традиционной сексуальной ориентацией. При этом члены общины должны соблюдать ряд установленных правил, прописанных в уставе, среди которых дресс-код (закрытая одежда для женщин), отказ от алкоголя и свинины. Но вступить туда даже при наличии достаточного количества денежных средств позволят не каждому решение принимается Наблюдательным советом."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
Пуляцити ко ривът, нал щяа да праят шитова ривулюция и да изнасят газ за Катар?имаши и таквиз коменти ф полска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
fon
преди 2 години
Путин направо да врътка кранчето и да видим какво ще се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още