IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай все още планира над 100 гигавата въглищни мощности

Страната е най-големият потребител на електроенергия и най-големият замърсител с въглеродни емисии в света

10:15 | 25.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските провинции все още планират да пуснат повече от 100 гигавата въглищни мощности през следващите години въпреки спада на одобренията за нови централи през първата половина на годината, сочат данни на екологичната организация "Грийнпийс", цитирани от Ройтерс.

От началото на годината местните агенции са одобрили плановете за изграждане на 24 нови централи с общ капацитет от 5,2 гигавата. Това е спад с 80% спрямо първото полугодие на 2020 година, когато нови проекти бяха набързо одобрени, за да се осигури достатъчно енергия за възстановяването на икономиката след ограниченията, свързани с коронавируса.

Но в провинциите на Китай вече "зелена светлина" имат въглищни мощности с общ капацитет 104,8 гигавата и се чака стартът на строежа им. Дали и кога ще бъдат реализирани те, все още няма яснота.

Китай е най-големият потребител на електроенергия и най-големият замърсител с въглеродни емисии в световен мащаб.

Китайските власти въобще не разглеждат вариант да започнат да затварят въглищни мощности преди 2026 година. Очакванията са, че страната ще повиши своите емисии до рекордно високо ниво до 2030 година, а след това ще работи за въглеродно неутрална икономика до 2060 година.

Преди това централната власт издава само призиви за контрол на новите проекти. Контролът не означава да не се издават нови разрешения, коментират от "Грийнпийс" и допълват, че местните власти имат правото да издават разрешителни за нови мощности, без да чакат одобрение от Пекин.

Ройтерс напомня, че ООН предупреди в началото на месеца, че повишаването на градусите вече достига опасни нива и климатичните промени са близо до състояние, след което ще бъдат необратими.По тази причина и институцията призова за ускоряване на усилията за намаляване на вредните за атмосферата емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Еми няма начин, иначе с какво ще зареждат електрическите си автомобили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още