IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища във Великобритания са намалели наполовина през юли

Те нараснаха значително през юни заради желанието на купувачите да се възползват от данъчното облекчение при покупка на жилище

11:35 | 25.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Броят на продадените домове във Великобритания е намалял с над 50% миналия месец след ограничаването на данъчното облекчение, целящо да насърчи покупките на жилища по време на коронавирусната криза, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

Данъчната служба на Великобритания съобщи, че 73 740 жилища са били продадени през юли на сезонно коригирана база, което е с 63% по-малко спрямо юни, когато купувачите бързаха да финализират продажби преди ограничаването на извънредното данъчно облекчение заради COVID. Продажбите все пак са нараснали с 4% спрямо юли 2020 г.

Те са намалели с 24 на сто в сравнение със същия месец на 2019 г. преди пандемията.

Британският финансов министър Риши Сунак временно намали гербовия налог миналата година за първите 500 хил. паунда при покупките на имоти в Англия и Северна Ирландия.

Пълното освобождаване от данък изтече в края на юни, но купувачите в Англия и Северна Ирландия ще се възползват от освобождаване от данък на първите 250 хил. паунда при покупка на жилище до края на септември.

Данъчната ваканция беше прекратена в Уелс през юни, а Шотландия спря данъчното облекчение през март.

Жилищният пазар във Великобритания е подкрепен и от търсенето на по-големи имоти, тъй като повече хора работят от вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още