IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: Българската икономика се възстановява бързо

Рисковано е да се правят заключения на базата на второто тримесечие, защото тежките месеци тепърва предстоят, твърди Григор Сарийски

11:52 | 25.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От последните макроданни се вижда бързо възстановяване на икономиката в България. Всички показатели за второто тримесечие сочат много голям ръст спрямо второто тримесечие на миналата година. Почти всички сектори, без тежко засегнатите, са наваксани. Икономиката се възстановява. Това коментира пред БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Той припомни, че изпълнението на бюджета също върви добре и в хазната има повече приходи от заложеното. 

По думите му в сегашната ситуация има два варианта за развитие.

„Единият е нищо да не се прави, тогава ще се свие дефицитът и тези пари ще бъдат спестени. Другият вариант, който и служебното правителство и някои политически партии избират, е при наличието на повече приходи да се направят повече разходи“, обясни Богданов.

Относно актуализацията на бюджета икономистът обясни, че тя се прави по две причини – когато Народното събрание трябва да разреши на изпълнителната власт да заеме повече дълг и, вторият случай, когато е необходимо да се направят общо повече разходи.

По темата взе отношение и икономистът Григор Сарийски. Той бе малко по-обран в прогнозите си и обясни, че е рисковано да се правят заключения за икономиката на базата на това тримесечие, защото тежките месеци тепърва предстоят.

"Трябва да отчетем, че в този благоприятен период успяхме да натрупаме разходи, които бяха повече от предварително бюджетираните", каза Сарийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Дрън дрън цветя, рози и еднорози, ама дайте още пари на гърба на данъкоплатците :) Ех леле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още