IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" изгуби битката в Германия за Третия енергиен пакет

"Газпром" се опита да получи изключение от европейските правила, каквото има за "Северен поток 1"

15:10 | 25.08.21 г. 33
<p>
	<em>Трасето на проекта &quot;Северен поток&quot; по дъното на балтийско море. Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на проекта "Северен поток" по дъното на балтийско море. Графика: "Газпром"

Газопроводът "Северен поток 2" все пак ще трябва да се съобрази с европейските правила и Третия енергиен пакет. Компанията загуби делото в германски съд, с което искаше да избегне изискването операторът на газопреносното съоръжение и доставчикът на суровината да не могат да бъдат едно и също юридическо лице.

Отсъждането означава, че "Газпром" може да търпи глоби, ако не се съобрази с правилата, но то не се отнася до изграждането на "Северен поток 2", допълва Bloomberg.

Спорният газопровод, който раздели ЕС и постави под риск отношенията между Германия и САЩ, е на финалната права на своята реализация. След дълги спорове Берлин и Вашингтон се разбраха и дори се очаква, че газ по първата тръба на проекта може да потече през октомври.

Реално решението на съда означава, че "Газпром" трябва да преструктурира компанията Nord Stream 2 AG, която управлява проекта, и да раздели собствеността, а това може да отнеме време. Компанията трябва да получи лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа според европейските правила. "Газпром" не трябва да продава собствеността, а просто да отстъпи контрола върху съоръжението.

Газовият гигант можеше да използва възможността за изключение от правилата, но Газовата директива предвижда това само за съоръжения, изградени преди 23 май 2019 г. Руският гигант оспорва това изискване с коментар, че строителните работи са започнали преди промяната в регламента и това ги поставя в дискриминационно положение спрямо техни конкуренти на пазара.

"Газпром" има решение за изключение от Третия енергиен пакет за либерализацията на пазара за "Северен поток 1".

Съдебното решение вече се отрази върху търговията с газ в Европа - цените се повишиха с 2,5% до 45,98 евро за мегаватчас в Амстердам.

Пазарите следят всяка стъпка около "Северен поток 2" на фона на полупразните газохранилища в Европа и заявката на "Газпром", че до края на годината може да достави поне 5,6 млрд. куб. метра природен газ, тоест около 10% от общия капацитет на проекта, за Европа през газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 7
fon
преди 2 години
За какво да плача бе, русофил смотан? Тоя поток трябваше да стане още 2019-та и още не е свързан, а какво го чака когато го свържат може да си представиш. Най-добре Путин да врътне кранчето, ЕС вече може да се оправи и без руски газ, а колхозниците могат да ядат и корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto2
преди 2 години
Плачеш ли! Плачи, моя горска кошуто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Hahoto2
преди 2 години
Зелеф, ти чете ли, дека у зеленясала Калифорния, по спешност щели да съграждат бели..., не моностири, као се пее у разни балкански пясни, а гозови централи. Оти местите тарамбуки не искали да медитират на тъмно, с образа на малката Грета, което занимания според тях било силно извратено. Те за това, сегинка тук-там, па ако трябва и там-тук, както е казал Маркса, според потребностите, ще им забучат по некое калифорнийско газво генераторче. Па се питам, що ли тия ти хърсъзи не сакат да набучат, от ония ти ми батарейки на Тесла, дето Мъска ги изцвъка у Австралията, ми ще смучат шисти от родовия канал на майката Земля. О темпорал, о нравос! Би казал поето! Наздравлюсь и конгручюлейшънс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
fon
преди 2 години
Горките. А пропагандата на Путин обяви, че това изключение си го имат още от 5 години. Сега се оказа, че го нямали, ами се надявали да го получат. И тръбят, че "хранилищата били полупразни". Пълни са на 65%, а още края на август не е дошъл. https://agsi.gie.eu/#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Hahoto2
преди 2 години
Стоенчо, до вчера ла за Северните патоци, сега веке не били руски ми некви там по 10-20 процента. Много ти е сбъркано в капачуната шЪ знаеш! Кълнеше се в рунтавата вуна на старата си баба че Северен2 нивгаш няма да стане, па то дойдук /додук - съкратено/. Скиваш ли сега, къ чичати ЗаБ/р/айдан по-зле от Трампоня, разбийш! Че той ви оно.ди мяките с патоците. Хеле сега и хероично хириза на талибан геби цял Афганистан и ся измазули с подвид койрюкь. Дядя ти Вова, Стоенчо, мой да е стар негодяй, ама и анкъл ти Забрайдан и той му не отстъпва. Та за туй е йедно таквоз весело и празнично! Разбийш! Наздравлюсь! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ха ... ето какво се е случило в един от базовите им заводи за очистване и преработка . твърдят , че са шунтирали съоръжението , което е тотал щета , с други заместващи мощности . основно са засегнати доставките по "ямал" и за вътрешният пазар . другите газопроводи би трябвало да работят нормално . било е предвидено да се ремонтира основно догодина , ама белята не ги е чакала ... пак добре че няма загинали ... https://tvzvezda.ru/news/202185459-RrY68.html/player/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Дедкото на тъмничките внучета, не се закачай с активисти. Стой си в своят свят на пасифисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Зайо Байо, акциите на газпром, роснефт..... са силно подценени поради политически причини. 70% от газта и 50% от нефта на 1/8 от сушата струват някакви си мижава 60 -70(?) млрд долара. Ми не, но заради ръчното управление в русия, толкова. Като се хвалиш колко са пораснали, дай си сметка и колко са загубили, защото са на цена от 2012 година в рубли. А тогава рублата бе 2.5 пъти пи скъпа. Това че си хванал тренда добре, но тренът ти може и да дерайлира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Те не са форумни специалисти, а форумни онанисти ;) :lol: Обичат да задоволяват мишия си нагон с желания образ, който обикновено няма общо с реалния . . . Но пък това не значи, че са малко - цяла индустрия работи за тях да им създава възможно най-близък до фантазиите им фейк - от китайски пластмаси до цели медийни конгромерати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 2 години
Позицията ми в акции на Газпром за по малко от 8 месеца е около 50 процента капиталова печалба плюс дивидента от миналата седмица (4 процента на текуща цена). Форумните специалисти нека си зяпат, като хипопотами или не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още