IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" изгуби битката в Германия за Третия енергиен пакет

"Газпром" се опита да получи изключение от европейските правила, каквото има за "Северен поток 1"

15:10 | 25.08.21 г. 33
<p>
	<em>Трасето на проекта &quot;Северен поток&quot; по дъното на балтийско море. Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на проекта "Северен поток" по дъното на балтийско море. Графика: "Газпром"

Газопроводът "Северен поток 2" все пак ще трябва да се съобрази с европейските правила и Третия енергиен пакет. Компанията загуби делото в германски съд, с което искаше да избегне изискването операторът на газопреносното съоръжение и доставчикът на суровината да не могат да бъдат едно и също юридическо лице.

Отсъждането означава, че "Газпром" може да търпи глоби, ако не се съобрази с правилата, но то не се отнася до изграждането на "Северен поток 2", допълва Bloomberg.

Спорният газопровод, който раздели ЕС и постави под риск отношенията между Германия и САЩ, е на финалната права на своята реализация. След дълги спорове Берлин и Вашингтон се разбраха и дори се очаква, че газ по първата тръба на проекта може да потече през октомври.

Реално решението на съда означава, че "Газпром" трябва да преструктурира компанията Nord Stream 2 AG, която управлява проекта, и да раздели собствеността, а това може да отнеме време. Компанията трябва да получи лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа според европейските правила. "Газпром" не трябва да продава собствеността, а просто да отстъпи контрола върху съоръжението.

Газовият гигант можеше да използва възможността за изключение от правилата, но Газовата директива предвижда това само за съоръжения, изградени преди 23 май 2019 г. Руският гигант оспорва това изискване с коментар, че строителните работи са започнали преди промяната в регламента и това ги поставя в дискриминационно положение спрямо техни конкуренти на пазара.

"Газпром" има решение за изключение от Третия енергиен пакет за либерализацията на пазара за "Северен поток 1".

Съдебното решение вече се отрази върху търговията с газ в Европа - цените се повишиха с 2,5% до 45,98 евро за мегаватчас в Амстердам.

Пазарите следят всяка стъпка около "Северен поток 2" на фона на полупразните газохранилища в Европа и заявката на "Газпром", че до края на годината може да достави поне 5,6 млрд. куб. метра природен газ, тоест около 10% от общия капацитет на проекта, за Европа през газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Импа не ми е противник, просто го съжалявам. Той и дружинката му такова архаично разбиране, такива рудемнтарни съждения, та чак да си поплачеш. Газ, нефт, *** - двигателите на световният прогрес. Вярно но за 20 век, вече сме 21. Огледай се и ако не разбираш замълчи, не зяпай непрекъснато като хипопотам. Поне така правя аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
аз мисля , че импа като е палил свещичка в църквата да тръгне СП2 , не е купувал от тези светените в църквата , а от онези дето се продават на ръка извън църквите ... и виж ква стана белята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 2 години
Дойдохме си на думата. Не виждам, защо се мисли че СП -1 е в много по-добро положение? Самият газопровод до Германия е освободен, но не и приемащите и той фактически може да ползва само 50% от техният капацитет. За това има и съдебно решение, отпреди 2-3 месеца. Европа постъпва правилно като демонополизира газпром. Руснаците разбират само от бой. Както вече писах СП - 2 е само на 30-тина процента руски. Самият газпром е малко повече от 50% руски, а газопровод е 50% газпромовски, независимо какво пише. Въпреки че са управляващи(командващи) путиновата клика не е собственик.Сега очаквам да видя, какво ще се случи с глобата от 7 600 000 000 $, която полският антимонополен регулатор наложи на газпром, заради СП-2. Надявам се съдебните решения да я потвърдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още