IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радка Аргирова: Рано е за трета доза от ваксината срещу COVID

Сигурно е, че от 16 години нагоре ваксината има абсолютно същата стойност като при възрастните, заяви вирусологът

16:10 | 25.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рано е за трета доза от ваксината срещу COVID-19. Това коментира по Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова във връзка с нуждата от трета доза от ваксината и прилагането й в някои държави.

„Не трябва да забравяме за клетъчния имунитет. Ако антителата към този момент са с по-слаб титър, не трябва да забравяме, че клетките на имунната система се размножават много бързо при среща с вируса и започват да произвеждат нови антитела, които са ефективни”, обясни тя. Няма и достатъчно научни доказателства, че трябва да се прави "трета игла", каза професорът.

„Науката може да бъде изпреварваща. Към този момент най-разпространеният вариант е делта, следващият широко разпространен ще бъде ламбда, за който вече знаем. Ние разделяме вариантите на вируса на такива, от които трябва да се безпокоим, и такива, представляващи интерес, и ги следим изключително сериозно”, добави специалистът. Имаме предварителна подготовка за посрещането му. Следим още пет варианта „от интерес“.

Специалистът обърна внимание, че при новата вълна на коронавируса специфичното е детското население. То не е особено добре предпазено, не е и ваксинирано. Намираме се в началото на учебната година и този факт иска специално внимание. 

Според нея разнопосочните послания у нас за ваксините са причина за недоверието у хората.

„Съвсем сигурно е, че от 16 години нагоре ваксината има абсолютно същата стойност като при възрастните. Клиничните изследвания на деца под 16-годишна възраст също показват много добри резултати. Аз бих препоръчала това ваксиниране, защото тези деца могат да пренесат вируса сред своите близки”, каза проф. Аргирова.

На въпроса защо в страните с голям брой ваксинирани също има много заболели, вирусологът сподели, че мнението на научната общност е, че трайността на ваксината е около 6-8 месеца.

„Ако това време е минало, започва спадането на антителата. Втората причина е при възрастните хора над 60-годишна възраст. Там се наблюдава т.нар. феномен „избледняване на имунитета”. Друга съществена причина е околната среда на ваксинираните хора. Всички държави около Израел например са с 0% ваксинация”, обясни специалистът.

По нейно мнение здравните работници, учителите и всички, свързани с тези професии, би трябвало да бъдат ваксинирани. „Не е приемливо да работиш в такива колективи и да бъдеш вектор на вируса”, каза още проф. Аргирова.

Тя призова хората да се ваксинират и то във възможно най-кратък срок, защото те са единственото ни оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Радка Аргирова: Рано е за трета доза от ваксината срещу COVID < за пропагандисти, демек журналисти и политици - дори е късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още