IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Пекин в единен фронт за Афганистан

Владимир Путин е казал на Си Дзинпин в телефонен разговор, че споделя позициите и интересите на Пекин в страната

22:38 | 25.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Си Дзинпин и Владимир Путин по време на Икономическия форум в Санкт Петербург през 2019 г. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Си Дзинпин и Владимир Путин по време на Икономическия форум в Санкт Петербург през 2019 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин, обсъдиха днес темата за Афганистан, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от БТА. Двамата лидери обаче не призоваха талибаните, както направи Г-7, да позволяват на хората, които поискат, да напускат Афганистан след 31 август, предаде Ройтерс.

Разговорът става факт ден след като лидерите от Г-7 се срещнаха за обсъждане на кризата.

Китайският президент повтори позицията на Пекин за ненамеса и зачитане на суверенитета и независимостта на Афганистан, съобщава в. "Женмин жибао".

Според печатния орган на Китайската комунистическа партия (ККП) Путин е казал на Си, че споделя позициите и интересите на Китай в Афганистан и иска да работи с Китай, за да "не позволи чуждестранни сили да се намесват и да унищожават" Афганистан.

Си призова всички страни в Афганистан да изградят отворена и представителна политическа рамка, да прилагат умерени, стабилни политики и да скъсат връзките с всякакви терористични групировки.

Путин заяви, че Русия също така иска да работи с Китай за борбата с тероризма и контрабандата на наркотици и да не допусне опасностите за сигурността да се разпространят извън Афганистан.

Кремъл каза, че президентите на Русия и Китай са се съгласили да увеличат усилията за борба със заплахите на "тероризма" и наркотрафика от Афганистан.

Според Кремъл двамата лидери са заявили, че е важно да не се позволи разпространение на нестабилност от Афганистан към съседни държави.

Китай и Русия не са част от Г-7 - група на богатите демокрации, сред които САЩ и Великобритания.

Американският президент Джо Байдън каза вчера, че САЩ очакват да приключат евакуациите от Афганистан до 31 август. Според талибаните всички чуждестранни евакуации трябва да приключат дотогава.

Лидерите от Г-7 се съгласиха вчера да окажат натиск върху талибаните да позволят безопасно преминаване на афганистанци, които искат да напуснат родината си след 31 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Тва беше сарказъм заради заглавието, но се иска да имаш нещо в главата за да го схванеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
0
преди 2 години
Да беше прочел и статията ли /не само заглавието/?Ктде прочете,че ще воюват в Афганиста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
*** те вече фронт в Афганистан ли са отворили? Не казват ли къде са им позициите и каква е числеността на агнетата за заколение дето после ще ги пишат като умрели от Covid 19?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още