IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Ебрахим Раиси получи вот на доверие от парламента на Иран

Борбата с коронавируса и икономиката ще са приоритети на кабинета

20:25 | 25.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Правителството на новия ирански президент Ебрахим Раиси днес получи вот на доверие от парламента в Техеран, предава Франс прес.

Иранските депутати утвърдиха поотделно представените от Раиси 19 кандидати за министерските постове, с изключение на един - този за шеф на министерството на образованието. За него сега ще трябва да бъде предложен нов кандидат, предава БТА.

France24 посочва, че Раиси влиза в управлението в тежък за страната момент, с натрупано голямо социоикономическо напрежение. Страната е във финансова и икономическа криза заради санкциите, наложени от САЩ, след като предишният американски президент Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка от 2015 г. през 2018 г.

Пандемията усложнява икономическата криза в Иран. В момента страната преминава през пета вълна на коронавируса, която е и най-силната досега. Във вторник Техеран отчете най-големият брой смъртни случаи за 24 часа от коронавирус досега - 709.

Ултраконсервативният Ебрахим Раиси спечели изборите на 18 юни при рекордно ниска избирателна активност. Той заменя на поста умерения Хасан Рухани - архитектът на политическото отваряне на страната, чиято кулминация беше ядрената сделка от 2015 г. 

Раиси обяви в събота, че най-важният приоритет на правителството е борбата с коронавируса, както и икономиката. 

Западните сили, както и Русия и Китай, наблюдават внимателно доколко Техеран ще поиска да възобнови преговорите за съживяването на ядрената сделка. Дискусии се водят във Виена от април. Раиси декларира в края на юни, че няма да участва в преговори само за да вървят някакви преговори, а ще защитава националните интереси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още