IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Пикът на новата COVID вълна ще е в началото на септември за някои области

Четвъртата вълната ще е малко по-лека откъм тежест на протичане, каза здравният инспектор

10:32 | 26.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пикът от четвъртата вълна от COVID-19 за някои области у нас ще бъде достигнат още в края на август или в началото на септември, а за цялата страна - вероятно в рамките на септември. Това каза по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той призна, че засега данните са, че "наистина вълната ще е малко по-лека, но откъм тежест на протичане, а откъм бройки - няма да е толкова лека, защото много лесно предаваем и много заразен е този делта вариант, и затова ще засегне много хора".

За седмицата от 18 до 23 август 93,8 на сто от всички нови случаи у нас са на неимунизирани хора, съобщи главният държавен здравен инспектор. Затова не трябва да се съмняваме в ефективността на ваксините, заяви доц. Кунчев и добави, че "имаме две оръжия срещу COVID-19 - ваксинацията и спазването на мерките". 

При достигането на над 300 заразени на 100 хил. души в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, които веднага трябва да бъдат обвързани с икономически мерки в помощ на бизнеса. Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки", обяви Кунчев.

Според него ситуацията с коронавируса във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна. Затова днес се организира оперативен щаб във Велико Търново, на който ще се направи анализ на тази ситуация.

Според него обществото не е готово да приеме реалността. „Каквото си надробим, това ще сърбаме", каза той.

Здравният инспектор посочи, че едва около 20-30% от учителите в България са ваксинирани.

„Очевидно е, че това е недостатъчно. Има два проблема. Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинират. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен”, каза още Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
Ако сте ваксинирани и се заразите го карате по леко от пролетен грип . Проверено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
мише , на теб в иран ще ти хареса , 5% ваксинирани - основно държавните служители и висшият и средния офицерски състав , аятоласите ... другите ветър ги вее на бел кон ... ваксини нема - демек нема ви карат насила нищо . кинти нема - ти си свикнал на кинтонемията по принцип . по цел ден можеш да зяеш на площада против хамериканците и европейците - демек нема те банват често , даже и байрак ще ти дадът ... :))) ... пробвай се ако искаш да кандидатстваш : google --> изисквания младши експерт в РЗИ ... виж дали въобще ще те допуснат до някой конкурс , това е най-неангажиращата позиция за работа в РЗИ , не видех шофьори или портиери да търсят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Не в някои области, а на жълтите павета. Ако останат на мястото си, разумява се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
горко на Глупаka който го слуша този безполов рептил, ако може дори да ни сподели в кои заведения и в колко часа ще започне измисления Пик на 88мата вълна, да вземем и скочим всички направо в чували без заобикалки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още