IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпании залагат на ваксините, за да спасят бизнеса си

Неваксинирани служители на Delta Air Lines ще плащат допълнителни здравни осигуровки, а Canada Air вече наема само ваксинирани

11:21 | 26.08.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Неваксинираните срещу коронавируса служители на американската авиокомпания Delta Air Lines ще трябва да плащат по 200 долара допълнително всеки месец за здравния си план, анонсираха от компанията, цитирани от Ройтерс.

Въвеждането на допълнителни вноски към здравните планове, които са изготвени от работодателите, е широко разпространена практика в САЩ. Големи компании например събират допълнителни средства от своите служители, които пушат.

Мярката на Delta Air Line влиза в сила от 1 ноември и чрез увеличените вноски компанията ще опита да ограничи финансовия риск от разпространението на коронавируса. Изчисленията на компанията например сочат, че допълнителните разходи за болнично лечение на коронавируса достигат 40 хил. долара на човек.

Засега синдикатите на пилотите в Delta не смятат да се противопоставят на идеята, защото мярката няма да обхване техните членове, които имат специално договорени здравни планове. Но не всички пилоти са членове на синдикат.

75% от служителите на авиокомпанията са ваксинирани. В последните седмици обаче техни служители се налага да постъпят в болница за лечение от коронавирус и справката показва, че нито един от тях няма завършен цикъл на ваксиниране.

Изискването за ваксиниране съвсем не е единичен случай - United Airlines вече направиха задължителна ваксинацията за своите служители, а Air Canada в момента наема само ваксинирани. От 31 октомври канадската авиокомпания ще уволнява или изпраща в неплатен отпуск всички, които нямат поставена ваксина срещу коронавируса.

Като цяло тези изисквания не са изненада - въздушният транспорт е сред най-тежко пострадалите от пандемията от коронавируса. Въпреки сигналите за възстановяване на икономиката American Airlines например съобщиха, че приходите през август са далеч под прогнозите на фона на по-малкия брой резервации и увеличените откази за пътуване.

Компанията засега залага на стимули за ваксинираните - допълнителен почивен ден през 2022 г. и 50 долара бонус.

В понеделник (23 август) Агенцията по храни и лекарства (FDA) в САЩ дадe пълно одобрение на ваксината на Pfizer/BioNTech и още тогава се заговори, че това може да отвори вратата на задължителното ваксиниране в страната.

Преди това ваксината се използваше под специално разрешение и още тогава компании се опитваха да насърчат своите служители да се ваксинират, за да опазят бизнеса си от затваряне при разпространението на по-заразния делта вариант.

Според анализите този вариант в момента е активен основно в щати, в които нивото на ваксинация е слабо.

Компаниите имат подкрепата на властите - президентът Джо Байдън призова частния бизнес да изиска от своите служители да бъдат ваксинирани. Нещо повече - от 12 септември всички работещи неваксинирани ще трябва да правят веднъж седмично тест за коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
(The majority of those who have died were fully vaccinated the rate is nearly 100% for the over-80s and 97% for the 70-79 group . . . ) . . (https://english.elpais.com/society/2021-08-19/fifth-coronavirus-wave-in-spain-we-would-have-been-living-through-a-massacre-without-the-vaccines.html) . . . Това не е за мър лата отдолу, дето се е правила на умна, но за малко по-зрелите читатели тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Всъщност сега ваксинираните ще ядат големия щото им натикаха едни химии в тялото и няма оправия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, дядка, чували сме ги тия "новини" от агенция Една Жена Каза. И все като стане въпрос за източника, все нещо станало. Типичо по болшевишки разпространяване на слухове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Иначе, авиокомпаниите основно залагат на безвъзмездната държавна помощ, ако се погледне на проблема без либерастката информационна декорация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Бе миналата седмица излезе едно матрялче на El Pais, че в Испания при петата вълна масово *** напълно ваксинирани, ама нещо го смачкаха . . . Може и да е било неква руска фалшификация и в Министерство на Истината да са я неутрализирали навреме ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
дишай , това е за белият свят ... в рассия , когато и ако излетят аеропланите и не падат , не им искат ваксини ... там само помещиците и дворяните се ваксинират , другите да се оправят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Колкото повече копаем, толкова повече светлина бликва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още