IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските акции поведоха пониженията в Азия

Хонконгският измерител Hang Seng изтри 1,4% на фона на слабо представяне на книжата на технологичните гиганти

11:16 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Китайските акции поведоха серията от понижения на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщава CNBC.

В континенталната част на страната индексът Shenzhen component се сви с 1,9%, а Shanghai composite - с 1,1%

Хонконгският измерител Hang Seng изтри 1,4% на фона на лошо представяне на книжата на технологичните гиганти. Тези на Alibaba поевтиняха с 1,3%, на Meituan с 1,2%, а на доставчика на Apple AAC Tech – с близо 11%.

В Южна Корея централната банка увеличи основните лихви за първи път от близо три години насам, превръщайки се в първата водеща азиатска икономика, която да го направи по време на пандемията. Повишението е от 25 базисни пункта до 0,75%

Показателят Kospi също завърши сесията със спад от 0,6%, докато корейският вон отслабна до курс от 1170,18 за щатски долар.

„Ситуацията с коронавируса в Корея се влоши, откакто се проведе юлската среща на централната банка, когато тя изпрати силни сигнали, че затягането е неминуемо“, се казва в бележка на Capital Economics преди обявяването на решението.

В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 напредва леко с почти 0,1%, докато по-малкият Topix е почти без промяна.

В същото време в Австралия новите случаи на коронавируса достигнаха до над 1000 в четвъртък – за първи път от началото на пандемията. Индексът S&P/ASX 200 приключи сесията със спад от 0,5%.

Широкият индекс на акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония на MSCI се сви с 0,6%.

При валутите доларовият индекс се покачва до 92,927 пункта, което обаче остава под нивата от над 93 пункта от миналата седмица.

Японската йена пък се разменя при курс от 110,18 йени за долар, връщайки се на нивото от предходната сесия след по-ранно поскъпване. Австралийският долар пък се търгува за 0,726 щатски долара и също е на равнището от предходната сесия.

При петрола фючърсите върху двата основни сорта продължават да поевтиняват. Тези върху американския лек суров петрол изтриват 0,9% от цената си до 67,46 долара за барел, а тези върху сорта Брент – 0,8% до 71,42 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още