IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Стойчев: Кризата в Афганистан е заплаха, сравнима с COVID-19

В момента в Народното събрание се губи време, в което се имитира дейност, която касае националната сигурност, коментира преподавателят в НБУ

18:15 | 26.08.21 г. 3
Т. Стойчев: Кризата в Афганистан е заплаха, сравнима с COVID-19

Темата, свързана с националната сигурност, породена от конфликти в региона на Афганистан, Иран, Ирак и Либия, никога не е слизала от дневния ред. По същия начин стоят нещата и по темата за мигрантска вълна. Въпросът който следва да бъде зададен обаче е - защо трябва тази миграция да бъде поощрявана, след като е много по-важно тези хора да останат в Афганистан. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, преподавател в НБУ, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Години наред са били наливани средства за обучение на армията, на полицията, да се създаде административен апарат, които е управляван от хора, които знаят как той работи. В един момент се оказва, че 50-60 хил. души успяват да завладеят в рамките на седмици цялата страна, все едно нищо от направеното през последните 20 години не е имало значение. Трябва да се замислим дали няма колаборатори, които са сключвали сделки с талибаните, вместо да изпълняват задълженията, за които са били назначени, посочи още Стойчев.

Той е на мнение, че в момента в Народното събрание се губи време, в което се имитира дейност, която касае националната сигурност. Стойчев посочи, че кризата с COVID-19 е била точно толкова сериозна заплаха за националната сигурност, колкото и Афганистан. По време на първите вълни на пандемията е имало ситуационен щаб, който е от експерти, способни да се справят със ситуацията. Кризата в Афганистан изисква същото, смята гостът.

Той определи като правилна стратегия това, че САЩ водят непрекъснати преговори с талибаните. Стойчев е на мнение, че такива разговори трябва да се водят постоянно, за да се види какво искат талибаните и какво възнамеряват да направят в своята държава.

„Талибаните се опитват да ни убедят, че те са се променили, че те на са същите хора, които са управлявали през 90-те години, те ще подкрепят правата на жените, няма да има реваншизъм и т.н.”, посочи Стойчев.

Според него обаче, въпреки обещанията, постоянно се получава информация, че талибаните преследват хора, които са били част американската администрация в Афганистан или на държавна работа.

Това е едната част от проблема - възможността талибаните да лъжат. В желанието си да бъдат признати като легитимни управляващи те са способни да обещаят всичко, но е напълно възможно и да се отметнат от обещаното не след дълго, коментира гостът.

По-належащото като казус, посочва Тихомир Стойчев, е да се разбере дали има активизиране на терористичните организации като „Ал-Кайда“, „Ислямска държава“, „Боко Харам“ и други подобни групировки. Не е тайна, че талибаните поддържат връзка с такива радикални групи и завладяната територия на Афганистан дава перфектно поле за създаване на клетки на тези организации, а да не говорим за всичките оръжия, оставени от коалиционните сили, които терористите могат да придобият, допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Преди няколко дни един мой познат,който дрънкаше точно тези глупости като теб , си замина нафрашкан до ушите с вирусен товар.И доколкото разбирам, вече не можейки да диша дори, пак отказал хоспитализация,кво го занимавали с тоз измислен КОВИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Sandy
преди 2 години
Глупости на търкалета Стойчев. Как може да е заплаха нещо, което всъщност го няма? КОВИД не е нищо повече от Научна фантастика. Много хора си продадоха душите за пари покрай тоя измислен КОВИД. Плюят на честта и достойнството си, ама който ги загуби тия качества е наполовина умрял човек. Много политици, лакеи и *** умряха вече наполовина. Ама карай, майната му на достойнството, важното чекмеджето да е пълно. Нали Стойчев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още