IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marvell: Клиентите са по-притеснени за доставките на чипове, отколкото за цените

Компанията отчете по-високи тримесечни приходи от очакваното

10:57 | 27.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Клиентите на Marvell Technology до голяма степен са склонни да приемат увеличения на цените в замяна на стабилни доставки на чипове, обяви главният изпълнителен директор на компанията, след като тя отчете по-високи от очакваното тримесечни приходи, предава Ройтерс.

„Наистина е разговор и ангажираност с всеки от вашите клиенти“, коментира изпълнителният директор Мат Мърфи в интервю за информационната агенция . „В крайна сметка това, което ги интересува, е капацитетът. Можете ли да ме снабдите? Ако не можете да ми доставите частите, защо бих се съгласил на увеличение на цената?“, посочва той.

Marvell, която прави мрежови чипове, използвани в центрове за данни и превозни средства, повиши прогнозата за приходите си за третото тримесечие, след като отчете по-високи от очакваното приходи за второто.

Компанията прогнозира, че приходите ѝ от продажби за третото тримесечие ще са 1,145 млрд. долара, а коригираната печалба – 38 цента на акция. Wall Street очаква съответно 1,13 млрд. долара и 37 цента на акция, сочат данни на FactSet.

Marvel проектира чипове, но разчита на други компании да ги произвеждат, а тези заводи се борят с глобален недостиг, който попарва бума на търсенето в редица индустрии.

Marvell заяви, че макар търсенето да надхвърля предлагането, тя все пак е успяла да прехвърли много от увеличенията на цените на своите клиенти, което е оставила нейните маржове непокътнати.

Резултатите бяха обявени само ден след като Wall Street Journal написа, позовавайки се на свои източници, че Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), най-големият поддоставчик на чипове в света и главен доставчик на Marvel, може да повиши цените си с между 10 и 20 процента.

Мърфи заяви, че TSMC не е започнала формална комуникация с Marvell относно увеличението на цените, но допълва, че цените в индустрията растат от края на миналата година.

„Предвид ограниченията, които съществуват, мисля, че клиентите разбират, че тези увеличения на разходите се случват“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още