IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са "Ислямска държава" в Афганистан и защо са по-страшни от талибаните?

ISKP, поели отговорност за атентата на летището в Кабул, се счита за най-екстремната и насилствена от всички джихадистки групировки в страната

15:29 | 27.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Поемането на отговорност от "Ислямска държава“ за опустошителния атентат на летището в Кабул не беше голяма изненада за анализаторите. Филиалът на организацията в Афганистан беше посочен като основен заподозрян веднага след взрива, пише Bloomberg TV Bulgaria.

ISKP, или "Ислямска държава в провинция Хорасан" (ISKP), е регионалното звено на "Ислямска държава" (ИД), което е активно в Афганистан и Пакистан.

Официалната информационна агенция на ИДИЛ Amaq заяви в своя канал в Telegram, че член на организацията, наречен Абдул Рахман ал-Логари, е извършил "мъченическа операция близо до летище Кабул". Името предполага, че убиецът на най-малко 13 американски военнослужещи и повече от 90 цивилни е бил афганистанец.

ISKP се счита за най-екстремната и насилствена от всички джихадистки групировки в Афганистан.

Тя е създадена в края на 2014 г. или през януари 2015 г. в разгара на властта на ИД в Ирак и Сирия, преди самопровъзгласилият се халифат да бъде победен от ръководена от САЩ коалиция.

Групата набира както афганистански, така и пакистански джихадисти, особено дезертирали членове на афганистанските талибани, които не смятат собствената си организация за достатъчно крайна.

ISKP са обвинени за някои от най-тежките зверства през последните години, насочени към училища, болници и дори родилно отделение, където според съобщения те са разстрелвали бременни жени и медицински сестри.

За разлика от талибаните, чийто интерес е ограничен до Афганистан, ISKP са част от глобалната мрежа на ИД, която се стреми да извършва атаки срещу западни, международни и хуманитарни цели, където и да могат да ги достигнат.

ISKP са базирани в източната провинция Нангархар в близост до пътища за контрабанда на наркотици и хора във и извън Пакистан.

Връзки с талибаните

На върха на силите си групата е наброявала около 3000 бойци - но е претърпяла значителни жертви в сблъсъци както с американските и афганистанските сили за сигурност, така и с талибаните.

Групата е свързана с талибаните чрез трета страна - мрежата "Хакани", която от своя страна е тясно свързана с талибаните.

Базирана най-вече в Източен Афганистан "Хакани" процъфтява в редиците на талибаните. Двама от ръководителите ѝ в момента се намират в Кабул, където се обсъжда формирането на ново правителство. Редица анализатори отбелязват, че назначаването на лидера ѝ Сираджудин Хакани за заместник-шеф на талибаните е затвърдило още повече ролята на групировката.

Мъжът, който сега отговаря за сигурността в Кабул, е Халил Хакани, за чиято глава  има награда от 5 милиона долара.

"Няколко големи атаки между 2019 г. и 2021 г. включват сътрудничество между ISKP, талибанската мрежа "Хакани" и други терористични групи, базирани в Пакистан", казва пред ВВС Саджан Гохел от Азиатско-Тихоокеанската фондация, която наблюдава джихадистките групи в Афганистан.

Когато талибаните превзеха Кабул на 15 август, групата освободи голям брой затворници от затвора "Пул-е-Чарки", според съобщенията, включително бойци от ИД и Ал Кайда.

Но ISKP имат големи различия с талибаните, обвинявайки ги, че са изоставили джихада и бойното поле в полза на споразумение за мир, уредено в "луксозни хотели" в Доха, Катар.

Бойците на ИД сега представляват голямо предизвикателство за сигурността на идващото талибанско правителство, нещо, което притеснява както ръководството на талибаните, така и западните разузнавателни агенции.

"Голяма победа"

Мнозина са притеснени от засилването на атаките, свързани с ISKP през последните месеци.

"Траекторията на ISKP беше възраждане след тежък период през 2019 г. и първата половина на 2020 г. ... но те замълчаха внезапно след възраждането на талибаните и възможна причина за това беше, че групата се подготвяше за нова кампания", каза Чарли Уинтър, старши научен сътрудник в Международния център за изследване на радикализацията (ICSR) в Университета на Лондон.

"Тълпите, самолетите и инфраструктурата на летището осигуряват очевидно място за атака с масови жертви", коментира той.

Уинтър допълни, че ситуацията също е "перфектна среща на различни цели" в Афганистан: американската армия, афганистанците, които са помогнали на усилията на Запада и затова се възприемат като сътрудници, и талибаните, които ISKP вижда като "отстъпници".

Продължението на текста може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
афганистанците също са бели хора... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
При едно истинско желание от страна на нормалният бял свят, и ако се премахнат политиците от уравнението и разбира се, не се дава много ухо на неизбежният рев,който ще последва от редиците на прогресивното левичарско общество, тази *** би била напълно и тотално унищожена за не повече от няколко седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Всичките са Алах Акбаровци. Белите хора по света трябваше да се обединят и завинаги да унищожат исляма по света, но алчноста за власт ги провали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Кисимов
преди 2 години
Нашите от "Пожарникарска държава" - копоите на Герб как действаха:Копой-19 вардеше копой-09
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още