IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Половин милион афганистанци може да пресекат границите със съседните страни

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова всички съседни на Афганистан държави да запазят границите си отворени

22:00 | 27.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

До половин милион афганистанци може да напуснат родината си до края на годината, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, като призова всички съседни страни да запазят границите си отворени за хората, търсещи безопасност, предава Ройтерс.

На фона на продължаващата криза в страната няколко хиляди афганистанци влизат ежедневно в Иран, а търговци продължават да се движат между Афганистан и Пакистан, съобщи Кели Клемънтс, заместник-върховен представител на ООН за бежанците.

„От гледна точка на брой се подготвяме за около 500 хил. нови бежанци в региона. Това е най-лошият сценарий“, заяви Клемънтс по време на брифинг в Женева.

„Макар да не наблюдаваме голям брой афганистанци, напускащи родината си на този етап, положението в Афганистан се развива по-бързо от очакванията“, допълни тя.

През последните дни има „малък ръст“ на преминаващите в Пакистан афганистанци, уточни Клемънтс.

Прогнозите на Върховния комисариат на ООН за бежанците сочат, че половин милион афганистански бежанци ще напуснат страната през идните четири месеца, включително по посока Иран и Пакистан и страни от Централна Азия, каза Клемънтс.

Тя не уточни какво събитие може да предизвика подобен внезапен ръст на броя на бежанците, но вчера при атака на „Ислямска държава“ край летището в Кабул загинаха 85 души.

Филипо Гранди, върховен представител на ООН за бежанците, е провел разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други донори във връзка с финансова подкрепа за план на агенцията да подслони и поеме грижите за новопристигналите, каза Клемънтс.

Хората призовават за помощ в афганистанската криза и съобщават за „екзекуции, побоища и смазване на медии и радиостанции“, заяви Наджееба Уазедафост, главен изпълнителен директор на Азиатско-Тихоокеанската бежанска мрежа, която изрази специално притеснение за безопасността на жените.

„Те ни разказват за страха си, че ще бъдат убити само защото са жени“, допълва Уазедафост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Прогнозите на Върховния комисариат на ООН за бежанците сочат, че половин милион афганистански бежанци ще напуснат страната през идните четири месеца, включително по посока Иран и Пакистан и страни от Централна Азия, каза Клемънтс."...............или плановете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още