IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Избори 2 в 1 са срещу духа на конституционния модел

Политиката е преди всичко отговорност, крайно време е политическите партии да осъзнаят своята, коментира държавният глава

11:53 | 28.08.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел. Това заяви на брифинг в Рудозем президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

По думите му разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава и това следва да се отчита.

Трябва да се търси баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това хората да ходят, може би, три последователни недели на избори, но трябва да отчитаме, че все пак тези избори се правят в духа на нашата конституция, коментира държавният глава. Никога досега не е имало смесване в едно на парламентарни и президентски избори. Но в края на краищата нека парламентът вземе това решение, добави той.

От Рудозем Радев отново призова и за диалог.

Колко избора трябва да преминем, за да разберем - от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега, в рамките на този парламент, да разберем, че без коалиция не става. Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение, попита той.

Политиката е преди всичко отговорност, крайно време е политическите партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, добави държавният глава.

„Длъжни сме да мислим рационално - какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение, за хората. Докога хората ще чакат за решаването на елементарни въпроси“, попита още президентът, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали министри от служебния кабинет ще бъдат част от един редовен кабинет, ако бъде сформиран такъв, държавният глава отговори, че те  трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят за кого всъщност те работят и при какви условия.

По отношение на здравната криза Радев даде висока оценка на служебното правителство.

„Най-важното е да се укрепи здравната система, така че всеки българин, който се нуждае от преглед, има нужда от болница, да го получи. Смятам, че служебното правителство работи много добре в тази посока“, каза още Радев. Относно ваксинацията, президентът очаква единен призив от специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Точноподлога на Решетников е тоя национален предател и *** Радев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?app=desktop&v=LCMN_nUKUw4 . . .Не е обикновен шапкар държавен глава на малка държава, който 20 минути говори пред такава аудитория, без да погледне в лист пред себе си! Никой друг не го направи!!! Не е обикновен шапкар човек, койтокара Путин да прави кисели физиономии, а в същото време да получава аплодисменти от целия руски елит в залата отпред! Не е обикновен шапкар човек, който свободно общува на два езика, без да броим майчиния, при това на такъв форум . Ти беше един от мислещите и незобещи масовия идеологически фураж тук , независимо , че не мислим еднакво . С теб и шуменския ми френд G . винаги съм се драчил с приятно чувство - не ми разваляй впечатлението , моля . . . ;) Не слизай на нивото на едноклетъчните де б или , писали под тебе . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 2 години
Радев наистина забърка страхотна каша . Като генерал и пилот се очаква да има някакво мислене в перспектива е той се оказа обикновен шапкар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Абсолютен майкопродавец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
petrg5s
преди 2 години
Бок*лук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
Пълен *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Oбичам България
преди 2 години
Национален предател в истинският смисъл на думата. Пред век на такива *** ВМРО издаваше и изпълняваше смъртни присъди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ааах, Рундьооо, надяваш се да няма достоен опонент за президент и на ниска активност, затова искаш отделно да са, ти евтина марионетко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още