IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Връщаме мандата до 15 септември, ако няма съгласие за правителство

Лидерът на БСП ще изчака да чуе позициите на поканените на разговори партии, за да стане ясно дали все пак може да постигнат съгласие за кабинет

14:12 | 29.08.21 г. 3
<p>
	Лидерът на БСП Корнелия Нинова.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви днес, че вижда обозрим срок за връщане на получения мандат за формиране на правителство на 10-15 септември, ако на разговорите с останали партии не бъде постигнато съгласие за кабинет. Целта на това забавяне е да бъде приета актуализацията на бюджета от Народното събрание, предава БНР.

БСП ще настоява да бъдат съкратени сроковете за предложения преди второ четене на актуализацията на бюджета, каза Нинова.

Тя уточни, че ще изчака да чуе позициите на поканените на разговори, за да стане ясно дали все пак може да се стигне до разбирателство за кабинет, но разговори за противодействие на Covid кризата и ниските доходи са наложителни.

„Очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията започват да се променят. Имаме избор – или веднага да върнем мандата, ако днес за последно чуем, че няма да има подкрепа, или да проявим отговорност и да го задържим, докато не намерим отговор на тези най-важни въпроси за българския народ. Ние избираме второто", каза Нинова.

"Затова ще направим следното от днес нататък. Първо, поканите за срещи към другите партии остават – да кажат кой иска редовен кабинет, кой не иска и защо. Второ, на тези срещи, ако не постигнем като последен опит съгласие, поне да проявим разум и да формираме мнозинството на промяната, което в кратки срокове да направи актуализацията на бюджета“, каза Нинова в парламента преди срещата с представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Нинова заяви, че "БСП за България" ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет.

Президентът Румен Радев също коментира актуалната политическа ситуация от нас, като заяви, че политиците на всички нива трябва да се вслушат в гласа на народа. Той каза това по време на дискусия в смолянския музей с представители на институциите и общественици.

„Аз затова съм тук, да чуя вас, защото нашият народ е мъдър. Когато политиците ни загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо. И за да става това без катаклизми, е важно навреме да се вслушаме във вашия глас“, каза държавният глава в Смолян.

Президентът Радев заяви още, че българските гранични пунктове трябва да изглеждат като пункта с Гърция „Рудозем – Ксанти“. И съобщи, че предстои ново обсъждане с гръцките власти за съвместната работа по границите.

„Аз съм в ефективен диалог с премиера на Гърция Мицотакис, с президента. Въпросът е поставен. С премиера ще се виждам другата седмица пак, надявам се, и ще направя всичко възможно, обещавам ви по най-бързия начин гръцката страна да изпълни тя своите ангажименти и наистина поне от тази точка да отпушим пътуването на хора, на стоки“, каза президентът Румен Радев при посещението си в Смолян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
По ме интересува какво става задкулисно докато тупкат топката и само губят време. Най-губещи от това положение са ГЕРБ, които са извън повечето корупционни схеми и ИТН, които пък се компрометират все повече с всеки изминал ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
abc
преди 2 години
Корнела най-мъжки се държи в последно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още