IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо западната военна намеса все пак е необходима?

Да се отхвърля намесата не е проблем само от етична гледна точка, а показва липса на дългосрочно мислене за европейския интерес

16:35 | 02.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/SHAHZAIB AKBER</em></p>

Снимка: EPA/SHAHZAIB AKBER

След катастрофата в Афганистан все повече анализатори изразяват мнение против намесите на Запада. Според някои Западът трябва да се намесва военно само когато е заложен личният интерес и ако няма алтернатива.

Мнозина смятат например, че намесата в Либия е била грешка. Ако покойният ѝ лидер Муамар Кадафи беше останал на власт там, това нямаше да има никакво значение за интереса на Запада днес. С други думи, една група хора вярва, че да не правиш нищо е по-добре от това да направиш нещо, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Либийците излязоха на протести на 17 февруари 2011 г., за да поискат прекратяването на режима на Кадафи, който дойде на власт в страната през 1969 г. Това се случи първо в Бенгази, втория по големина град в Либия, който тогава имаше население от около 630 хил. души.

През март 2011 г. армията на Кадафи тръгна към Бенгази, за да пресече съпротивата. Никой не се съмняваше, че десетки хиляди, ако не и стотици хиляди хора, ще бъдат убити. Геноцидът можеше да е по-голям и от този в Сребреница.

Самите либийци, особено бъдещият премиер Махмуд Джибрил, първо убедиха Европейския парламент, след това президента на Франция Никола Саркози и накрая държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън да се опитат да спрат клането.

Когато самолетите излетяха от Франция на 17 март, либийската армия буквално вече беше пред портите на Бенгази. Масово клане беше избегнато благодарение на либийската опозиция и НАТО.

Хаос в Либия

Противниците на намесата на НАТО се аргументират с хаоса и войната, в които Либия изпадна след това. Вярно е, разбира се, че положението в страната е ужасно и това доведе до миграцията на десетки хиляди хора в Европа. Нещата обаче можеха да се развият по друг начин, ако европейските страни бяха избрали дългосрочна визия и подкрепиха либийците в техния демократичен преход.

Либийците многократно са искали помощ от Европа. Не финансова подкрепа, но помощ за граничен контрол, помощ за политическата организация и подкрепа за разрешаване на политическия конфликт, който се разрастваше отчасти поради влиянието на различни държави от Персийския залив.

За съжаление, Европа беше твърде разделена, за да отговори на тези изисквания. По-специално Франция и Италия влязоха в противоборство за печалбите, които биха могли да извлекат от Либия, вместо да търсят решение на войната.

На практика Европа остави Либия да затъне в хаос, като държави от Персийския залив, Турция, Русия и други милиции на практика завладяха страната, докато Европа предприе бутафорни мерки срещу потоците бежанци от страната, които прекосяваха морето.

Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Самите либийци, особено бъдещият премиер Махмуд Джибрил, първо убедиха Европейския парламент, след това президента на Франция Никола Саркози и накрая държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън да се опитат да спрат клането."хаха ... с голям зор са "убедили" ... да ви е.а мамата продажна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Up sofix up2000
преди 2 години
гърчиш се от яд , но нямаш аргументи за да обориш никой. толкова време ти срещач глупостите под статиите досадни ***!НАТО не си струва милиардите взети от нас дето плащаме като пчели. Държат се като на сафари с местните хора, а ние ще платим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Up sofix up2000
преди 2 години
Масово клане беше избегнато благодарение на либийската опозиция и НАТО......АБЕ АЛОУУУУУУУУУУ КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО.......АМА СМЕ ГО ПРЕДОТВРАТИЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АБСУРДНИ ДОЛНИ ЛЪЖИ ГИГИГАНТСКИ МАНИПУЛАЦИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
колкото и да ревеш и да се влачиш по корем , ще купуваме още Ф16-ки , строим нови бойни кораби и ще купуваме нови радари , подводници и бойни машини за пехотата ... от пасольството ще ви викат ли по азбучен ред да пробвате неизползваните препарати спутникV ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
bgMan
преди 2 години
Турция, Русия, Армения, Азербайджан, Иран (в Сирия и Йемен), Китай (по всичките си граници, морски и сухоземни), Пакистан... дали спазват световното галактическо законодателство или са си най-гадни агресори? Едната от изброените претендира за по-голямата част от Арктика и Северният полюс, другата за цяла Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Е, ти па ся. Марк Твен е рекъл: Нашите вестници не са продажни, те са отдавна купени. Та и тука същото. Що да си дават сметка, надуват вувузелата и толкоззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Доколкото познавам международното право чужди войски могат да влязат в друга държава само със санкция на ООН, молба или покана на законно правителство или по силата на съществуващи договори на тази страна. Всичко друго е агресия. Много често false flag events се използват като претекст за агресии. Така започна агресивта на Хитлерова Германия срещу Полша. Така започна агресията на САЩ срещу Северен Виетнам, нахлуването на СССР в Чехия и още много, много други. За пръв път виждам статия в Инвестор, която призовава за военни агресии срещу страни. Не знам дали авторите си дават сметка какво са написали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още