IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да живее недостигът на работна ръка!

Пандемията е напът да предизвика бум в производителността

08:10 | 02.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията срина икономиките на богатите страни. Но има признаци, че бум на производителността може да се появи от кризата, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Икономисти от The Conference Boars, американски аналитичен център, сочат, че точно това се задава. Атаман Озилдирим и Клаас де Врис прогнозират, че след спада през 2020 г., икономиката на САЩ ще постигне растеж на общата факторна производителност (TFP) от над 2 процента през 2021 г. TFP представлява производството над това, което може да се отдаде просто на влагането на повече труд и капитал във възстановяването след блокадите.

Ръст от 2%, ако бъде реализиран, би могъл да компенсира напълно леката загуба на TFP през 2020 г. - естествена последица от бездействието на капитал, като например машини - като ще представлява значително подобрение от приблизително нулевия темп на годишния растеж на TFP в САЩ през десетилетието преди пандемията.

САЩ не са единствените, които показват признаци на здравословна производителност. Според прогнозите на ОИСР пандемията е ускорила ръста на производителността на труда в повечето страни с високи доходи.

В САЩ тази мярка - брутният вътрешен продукт на отработен час - се очаква да се  увеличи с 6,7 % през трите години, обхващащи пандемията, от четвъртото тримесечие на 2019 г. до четвъртото тримесечие на 2022 г., според данните на ОИСР. Това е повече от двойно спрямо 3,3-процентния ръст, натрупан през предходния тригодишен период.

Същото ускорение се прогнозира за всички страни от Г-7. Очаква се Япония да увеличи производителността си на труда с 2% през трите години до края на 2022 г. - след като тя спадна през предходните три. Германия преминава от тригодишен темп на растеж от 1,1% до такъв от 2,6%, Франция - от 1,8% до 2,5%, Великобритания - от 0,6% до 3,7%, и Италия - от нула до 1,4%. От деветте най-големи богати икономики само Южна Корея отчита забавяне на растежа на производителността през този период – но до респектиращия темп от 4%.

Тези прогнози може да са грешни. Но като се има предвид силата на текущото възстановяване, те изглеждат правдоподобни. Това би било много приятна изненада. Не забравяйте, че през 2019 г. икономистите се тревожеха от факта, че експанзията след финансовата криза губи бързо скорост, а заедно с това се влошава и без това слабия растеж на производителността.

Защо се случва този привиден бум на производителността? Не може да се обясни като аритметичен артефакт. Измерената производителност може да се увеличи, ако продукцията спадне с по-малко от отработените часове и ако работата си губят предимно служителите с най-ниска производителност. Макар че това действително повиши измерената производителност в САЩ, където заетостта драстично намаля през пролетта на 2020 г., в други богати страни продукцията на отработен час падна рязко преди да се възстанови, когато икономиките се отвориха отново.

Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още