IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат 5% ДДС за медикаментите от Позитивния лекарствен списък

Мярката ще помогне да бъдат закупени допълнително лекарства за над 300 млн. лв., твърдят от здравното министерство

13:51 | 30.08.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага ставката по ДДС за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, да бъде 5% вместо сегашните 20%. Става дума за медикаменти за домашно и болнично лечение, заплащани от Здравната каса или министерството, и намаляването на данъка ще позволи значително увеличение на броя и вида на лекарствата, купувани с публични средства, съобщиха от ведомството.

Според изчисленията, ако годишните разходи на здравното министерство и НЗОК за лекарства са 2 млрд. лв., намаляването на ставката ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 млн. лв. повече. „Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС“, уточняват от ведомството на Стойчо Кацаров. 

България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва. Намаляването на ставката на ДДС от 20% на 5% за лекарствата от Позитивния лекарствен списък ще позволи да се увеличи броят и вида на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните, категорични са от здравното министерство.

Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата, припомнят още от МЗ.

Становището на Министерството на здравеопазването е прието и изпратено до Постоянната комисията по здравеопазване при 46-то Народно събрание във връзка с постъпил Законопроект за допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители на 30 юли 2021 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
s3
преди 2 години
Книгите поне не поскъпнаха, както стана с всичко останало. Инфлацията идва, диференцираното ДДС може да направи поскъпването малко по-плавно, но дори и то няма да може да компенсира цялото печатане и раздаване на пари по света. Разбира се, може да си оставим ДДС-то на общо основание и да оставим народа пак да опере пешкира, както се прави винаги в БГ-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Струва ми се, че ще стане като ддс-то с книгите, цената им не мръдна (на месец харча по 50-100лв за книги), само нетните печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Проблемът е, че в най-бедната страна в ЕС данъците се събират основно от най-бедните. Съответно, данъчната ни система е много различна от тези в другите европейски държави. При нас няма преференциално ДДС за храна и лекарства, но има такова за туризъма ... Всичко за бизнеса и всичко за сметка на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
5% ДДС за лекарства с рецепта + 50лв на калпак на пенсионерите = нови по-високи осигуровки + по-високо ДДС ... справка унгария (основна 27% лекарства 5%) , гърция (основна 24% лекарства 6%) и прочие ... или пък като в дания , всичко по 25% ... :))) ... докога ще продължава хрантутенето на туризЪма ... ?! ... надявам се хазарта да му беше за последно , след като се изнесе в дубай ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още