IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в България се увеличиха с близо 12% през юли

Повишението на индекса на месечна база се ускорява до 3%, показват данни на НСИ

14:35 | 30.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: PIxabay</em></p>

Снимка: PIxabay

Производствените цени в България се увеличават с 11,9% през юли в сравнение със същия месец на 2020 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналия месец.

Повишение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 21,5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12,8%, и в преработващата промишленост - с 10,8%.

От данните се вижда, че сериозно покачване на цените има в преработващата промишленост, като най-висок ръст се наблюдава при: производството на основни метали - с 44,5%, производството на химични продукти - с 24,8%, производството на електрически съоръжения - с 12,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9,6%.

                Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
                (2015 = 100)

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Общият индекс на цените на производител през юли се увеличава с 13,6% в сравнение със същия месец на миналата година. Нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 24,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,1%, и в преработващата промишленост - с 12,8%.

По-значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 39%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 15,1%, производството на химични продукти - с 13,8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10,8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1,5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,4%.

                            Общ индекс на цените на производител в промишлеността
                            (2015 = 100)

Месечна промяна

Общият индекс на цените на производител през юли се увеличава с 3% спрямо юни. НСИ регистрира повишение при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,6%, в добивната промишленост - с 6,7%, и в преработващата промишленост - с 1,4%.

НСИ отчита по-високи цени на производител в преработващата промишленост – при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,2%, производството на основни метали - с 2,2%, производството на химични продукти - с 2%.

Понижение на цените има при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,2%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0,6%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли се увеличава с 3,4% спрямо юни. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,2%, в преработващата промишленост - с 1,2%, и в добивната промишленост - с 1%.

По-голямо увеличение на цените на производител за месец има в преработващата промишленост: производството на химични продукти - с 3,4%, производството на метални изделия без машини и оборудване и производството на електрически съоръжения - по 1,5%.

Намаление е отчетено при: производството на облекло - с 0,3%, производството на напитки - с 0,2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,1%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли нараства с 2,4% спрямо юни, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 16,4%.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Не виждам защо трябва да приемаме еврото, след като лева ми се вижда далеч по-стабилна валута. След време като изхвърлят Гърция от ЕЗ може да приемат борд при който драхмата да е вързана към лева, понеже Еврото е валута без бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Браво, дано това да помогне да постигнем заветните целеви 2% инфлация за годината. Вече над 10г. ЕНП и ЕЦБ ни водят към тази цел, но все не успяваме да я постигнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още