IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново предложение: На концерти, барове и стадиони – само със зелен паспорт

Доклад на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предлага почти пълно затваряне на редица бизнеси, включително и на театри и музеи

14:58 | 30.08.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е изпратил доклад до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с който на практика предлага сериозно затягане на ограничителните мерки на територията на страната. Кунчев анонсира доклада тази сутрин в ефира на bTV, но тогава не обяви конкретните мерки.

С предложението на главния здравен инспектор де факто ще бъдат затворени редица бизнеси, а провеждането на масови мероприятия ще бъде преустановено.

Кунчев предвижда изключения само ако 100% от персонала и посетителите имат зелен паспорт (завършен ваксинационен курс) или са преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи.

„С цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19 е необходимо да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, свързано с провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 хил. население“, пише в доклада, в който са изредени девет мерки. 

Кунчев настоява да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ. Според него това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места.

Предвижда се още преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Ако пък всички участници са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR или антигенен тест, то събитието може да се проведе и на закрито, но при запълване на капацитета на помещението не повече от 50%.

Мерките предвиждат и преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Край и на посещенията във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, които притежават т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.

В доклада си доц. Кунчев настоява да бъдат затворени музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, които имат зелен паспорт и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.

Нощните заведения, игрални зали и казина също спират работа. Алтернативен вариант тук също е работа до 50% от капацитета само за хора със зелен паспорт и при 100% такъв за персонала.

Предложението на Кунчев включва и преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7:00 и 22:00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант и тук е същият, както при другите предложения.

Предвижда се още преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Казано иначе, не може да спите в къща за гости, но да ползвате басейна или ресторанта на съседния хотел, например.

Според Кунчев трябва да бъде въведен и контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ами ваксинирайте се човек. Виж по другите държави как е 70-80% ваксинирани и отварят всичко. Ние "умните" българи все си мислим,че ни мамят и едвам стоим на 15% ваксинирани. Какво очакваш ?!?! Даже по скоро може да има БГ мутация тук заради нашите калпазани.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
На такива трявба да им се премахне езикът от през врата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 хил. население........................koето е 2,65 заболели на хиляда ...което пък е 0,26 % ...............абе вие нормални ли сте ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Същата като всяка друга. Щом има производство или предлагане на услуги и стоки с участието на пари е икономика. Предполагам за някои незапознати хора под икономика си представят голям завод с пушещи комини от който излизат танкове и самолети но съвсем не е така. Впрочем ти пожелавам да си отвориш такъв завод в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 2 години
Не съм за затваряне ама ква икономика са баровете и дискотеките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Кратунчев пак се прояви. Най-добре да спрем цялата икономика и цивилизация и да се върнем в каменната ера, защото някой вместо да умре от пневмония по старо му ще умре от усложнения след грип ако изобщо се стигне до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
s3
преди 2 години
Най-напред запрете учениците да учат пак дистанционно, не че нещо учат, но поне да се води че имаме мерки. Дискотеките да са последни в затварянето както е било винаги при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Тиранията в пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още