IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните фирми не са контролирани ефективно в периода 2018-2019 г.

Икономическият министър контролира пряко дружества като "Плод – Зеленчук" ЕООД - Габрово, но не и публични компании като "Кинтекс" ЕАД

18:00 | 30.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговските дружества с държавно участие не са контролирани ефективно от министъра на икономиката в периода от началото на 2018 до края на 2019 година. Това показва доклад на Сметната палата, публикуван на сайта на институцията. Във въпросния период министър на икономиката бе Емил Караниколов.

Според палатата липсва ясна стратегия, която да обосновава участието на държавата в стопанската дейност чрез публичните предприятия. Поради това и планирането на дейността на министъра на икономиката по упражняване на правата на държавата в тези дружества не е достатъчно ефективно. Не е ясно по какъв начин те допринасят за растежа на икономиката и конкурентоспособността ѝ. 

В доклада се посочва, че заради липсата на ясни критерии дали правата на собственост да се упражняват пряко от министъра или дружеството да стане дъщерно и да се ръководи от холдинг, към края на 2019 г. 56% от стойността на дълготрайните материални активи на търговските дружества от системата на икономиката са собственост на дъщерни дружества и министърът на икономиката няма преки правомощия за вземането на решения във връзка с тяхното управление.

Това създава риск от прилагане на субективен и непоследователен подход без ясни мотиви за преструктуриране на търговско дружество. Друг важен аспект, който има финансово изражение за бюджета - дъщерните дружества не правят отчисления от печалбата/не разпределят дивидент в полза на държавата (т.е. в държавния бюджет), а отчисленията от тяхната печалба (в случай че има такива) се правят в полза на съответното холдингово дружество, чиято собственост са те, обясняват от Сметната палата.

Проверката е установила още, че търговските дружества със значителни обороти са предимно дъщерни, като за пример се сочат ВМЗ, "Кинтекс", "Авионамс" и "Монтажи".

Министърът контролира пряко дружества като „Плод – Зеленчук”  ЕООД, гр. Габрово, но не и публични дружества като „Кинтекс“ ЕАД и „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, дават за пример от ведомството.

В одита се посочва, че по баланса на Министерството на икономиката към края на 2019 г.  г. са заведени дялове, акции и съучастия в размер на 2,26 млрд. лв. Дружества с държавно участие в капитала, в които Министерството на икономиката притежава дял, са 97, от тях 54 са действащи, 22 са в процедура по ликвидация, а 21 дружества са в процедура по несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
То какво се контролира ефикасно в държавата всъщност? Може ли някой да намери едно такова дружество или институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още