IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин забравя какво направи Китай отново велик

Икономическото чудо не беше триумф на държавата, а на оттеглянето й

13:37 | 01.09.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Както всеки нещастен инвеститор в китайски акции вече знае, държавата отвръща на удара. Може би лидерите на комунистическата партия вярват, че поправят грешки и решават проблеми. Но новите им намеси издават и малко амнезия. Изглежда са забравили какво наистина направи Китай отново велик - не държавата, а нейното отсъствие. Докато шефът на партията Си Дзинпин не си спомни това, той излага на риск бъдещето на икономиката, пише Майкъл Шумън за Bloomberg. 

Неотдавнашните регулаторни мерки, които толкова разтърсиха пазарите, са типични за икономическата визия на Си. Китайската икономика със сигурност се нуждае от по-интелигентно и последователно регулиране. Но независимо дали са насочени към сигурността на данните или образованието, навлизащите правила са с антикапиталистически привкус, изпълнени с неясни и заплашителни изявления и атаки, които изглеждат насочени към конкретни бизнеси и имат дъх на предстоящо, произволно наказание.

Вземете например една от последните цели на Си - неравенството в доходите. Това е достойна кауза, особено след като разликата между богати и бедни в Китай бързо се увеличава. Ако Пекин възнамерява да се справи с това чрез по-обременителни социални и данъчни системи, икономиката може да извлече полза.

Но ранната реторика на кампанията би трябвало да изнерви хората с високи доходи. Комунистическата партия се ангажира да „коригира прекомерните доходи“ - каквото и да означава това. Държавните медии се опитаха да успокоят страховете, че правителството ще започне да „ограбва богатите“, но заможните вече правят метани.

Онлайн търговецът на дребно Pinduoduo наскоро обяви, че ще дари първата си печалба като публично котирана компания за развитие на селските райони – пари, които вероятно биха били по-добре инвестиране в собствения й бизнес. По същия начин технологичният гигант Tencent наскоро удвои обещаните средства за социални програми до 15 млрд. долара.

По-тревожното обаче е, че този регулаторен стремеж е част от много по-широка тенденция към още по-голямо правителство. Можем да видим признаци за това почти навсякъде, от тежката зависимост от ръководената от държавата индустриална политика за задвижване на нови отрасли до задушаването на криптовалутите от Пекин.

Получаването на по-голям контрол над частните предприятия е официална политика. Миналата година Комунистическата партия изрази „становище“, че нейните кадри трябва да „направляват“ частния сектор, за да се създаде „модерна корпоративна система с китайски характеристики“.

За някои това може да изглежда обичайно. В държавната капиталистическа система на Китай бюрократите никога не спряха да се месят на пазарите. Но новите мерки също са показателни за мисленето на Си относно икономическия възход на Китай и ролята на партията в него. В реч през 2018 г., отбелязваща началото на либералните реформи в Китай, Си каза, че програмата „показа, че лидерството на партията е най-същественият атрибут на социализма с китайски характеристики и е най-голямата сила на тази система“.

Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
Некоронованите крале на червен Китай - Освен както споменава човека по долу за "Китайската Власт" всичкото това в комбинация с останалите книги и ще разберете за какво става въпрос, кой е тоя другаря Си, кои кланове са там, кой е Дън Сяо Пин и какъв курс държи Китай в момента и т.н. и т.н. Ама с такива плоски статийки като тая тука, без коментар ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
https://iztok-zapad.eu/nekoronovanite-krale-na-cherven-kitay
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Бащата на съвременен Китай е Дън Сяопин, който разбира две много важни неща. Първото е, че богатство и капитал се създават от частен бизнес. Второто е, че политическа система, в която няма сменяемост на властта е обречена, а впоследствие причинява застой и в икономиката. Другарят Си, който ръководи Китай не разбира нито едно от двете. Как завършва държава, в която държавната власт влиза в икономиката и не е налице сменяемост на властта .......... е съвсем ясно. Примери има достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Мишето хвали къмунизъма от геврека на таксито в Австрия, каква ирония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Сигурност вече няма никъде, приятел. Достатъчно е хамериканците да те свържат с някакъв по Магнитски и всичко на твое име изгаря - акции, влогове, трезори - ВСИЧКО. Оплачи се после на попа, хех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
https://***.book.store.bg/p150637/kitaj-socialno-ikonomichesko-razvitie-ot-drevnostta-do-nashi-dni-nako-stefanov-aksinia-koleva.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
те тия си мислят, че със същите глупости и *** може и срещу чайниците ... ехеее ехеее мда още малко и швепс на клечка, явно са забрайли еле па Пешо,ч е там Перестройка немаше ... ама кой да им каже на Тиквесторите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
а ти чел ли си Управлението на Китай от Си Дзинпин, за да ми пояснявш квото и да било ?!? мисля неьт щот те знам колко стрваш, там с ваксите същата раота, лаене без покритие и нищо изодзад ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Мише, класика си! Дано повече те четат тъдява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ти нищо не си разбрал от статията както и в повечето статии тук :)Да ти поясня ! Идеята е,че няма смисъл да инвестираш в китайски фирми на пазара на акции .... имам приятели които бяха набухали huawei например и съжаляват в момента. Има още тонове китайски акции които се сриват заради намесата на държавата. Другата основна идея на статията е ,че по принцип няма нито едно нещо по света което да работи на печалба и да е държавно. Ти сам ще си направиш изводите защо това е така !Не случайно НАСА също държавна фирма спря полетите до Луната навремето :) Ходиха 10-ина пъти и просто нямаше икономически смисъл. НАСА е държавна и е много вътре. Добре,че дадоха полетите на частни фирми за да има конкуренция. Вече има цели 3 частни фирми които могат да извършат орбитален полет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още