IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън нямаше полезен ход в Афганистан

Предизвестеното изтегляне обаче ще позволи на Америка да се фокусира върху по-важни цели

15:18 | 31.08.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сърцераздирателните кадри от Афганистан накараха много наблюдатели да обвинят администрацията на американския президент Джо Байдън в неловко поражение. Това е погрешно и несправедливо. С прекратяването на американското участие в Афганистан (днес изтича крайният срок - бел. прев.) Байдън постави САЩ и техните ключови съюзници в по-добра позиция да се справят с по-важните предизвикателства, с които ще се сблъскат в бъдеще, пише за Financial Times Стивън Уолт, професор в Harvard Kennedy School. 

Неуспехът на Америка в Афганистан беше двупартиен, като представляваше безмилостен обвинителен акт срещу външнополитическата върхушка. Администрацията на Джордж Буш-младши носи най-голямата отговорност за провала на присъствието, което президентите Барак Обама и Доналд Тръмп признаха за загубена кауза. Никой от тях не събра смелост да я прекрати, оставяйки Байдън да приеме реалността и да поеме негативите.

След като Ал Кайда удари на 11 септември 2001 г., администрацията на Буш и нейните европейски съюзници се поддадоха на високомерие и постепенно предприеха невъзможна мисия: превръщането на Афганистан в демокрация от западен стил. За съжаление, чуждите инвазии не произвеждат демокрация в бедни и дълбоко разделени общества. Американските и европейските военни се възприемаха като окупатори, усилията за възстановяване пропаднаха, а годините, прекарани в обучение, така и не създадоха сплотени и устойчиви афганистански бойни сили.

Временното усилие, което Обама предприе през 2009 г., не можа да оправи влошаващото се положение. Не бяха в плюс произволният краен срок, определен от Белия дом, нито нежеланието на САЩ да се ангажират със сериозна дипломация, докато не стана твърде късно. Прикритата подкрепа на Пакистан за талибаните също беше непреодолим проблем.

Политици от двете партии и висшите военни командири отказаха да се изправят пред тези реалности. Вместо това те скриха разходите за войната, преувеличиха постигания напредък и надцениха перспективите за успех.

Всеки би искал изтеглянето да бе по-организирано, особено в светлината на скорошната ужасяваща терористична атака на летище Кабул. Но плавното изтегляне може би не беше възможно. Афганистанското правителство представляваше пясъчна кула. САЩ не можеха да направят сериозна подготовка за напускане до самия край, защото видимото движение към изхода би предизвикало колапса, на който току-що станахме свидетели. След като афганистанската армия започна да се разпуска, беше твърде късно да се направи добре организиран план за излизане. Тъй като по-дългото пребиваване нямаше да реши този проблем, администрацията на Байдън нямаше полезен ход.

Хор от разбунени спецове, непокаяли се ястреби и опортюнистични противници сега заявяват, че поражението в Афганистан е разбило доверието в САЩ. Те грешат. Прекратяването на война, която не може да се спечели, не казва нищо за готовността на една велика сила да се бори за по-важни цели. Прекратяването на войната във Виетнам не доведе до срив на американските съюзи по време на Студената война; излизането на НАТО от афганистанското блато ще насочи вниманието и ще освободи ресурсите за по-важни задачи, като балансирането на Китай.

Оплакванията на съюзниците, че повече не могат да вярват на САЩ, трябва да се разглеждат като егоистични пледоарии от партньори, свикнали да оставят Чичо Сам да понася непропорционално голям дял от тежестта на колективната защита. Ако оттеглянето от Афганистан насърчи някои от тях да поемат част от бремето, толкова по-добре.

Истинският проблем не е американската воля, а дали САЩ могат да съберат двупартиен екип от експерти по външна политика, които да идентифицират основните интереси, да изградят политически консенсус зад тях и да ги преследват ефективно. Тези основни интереси трябва да включват поддържане на благоприятен баланс на силите в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион, и силна икономика у дома. Запазването на технологичното предимство на Америка, работата с Китай и други за справяне с климатичните промени, и превръщането на американската демокрация в модел, на който другите отново биха могли да се възхищават, също трябва да бъдат основни приоритети.

Тези цели формират същността на доктрината „Байдън”, като напускането на Афганистан ще ги направи по-лесни за постигане. За съжаление, вътрешните опоненти на президента цинично използват болезненото поражение - за което носят еднаква, ако не и по-голяма отговорност - за блокиране на вътрешните реформи и корекциите във външната политика, от които САЩ имат толкова голяма нужда.

Никоя велика сила не е безпогрешна, но САЩ имат дълга история на определяне на приоритети и постигане на амбициозни, но разумни цели. За съжаление, външната им политика през последните три десетилетия породи сериозни съмнения относно американската преценка и компетентност. Ключовият въпрос сега е дали тесногръдият и самозащитен външнополитически елит на Америка ще се поучи от краха в Афганистан, или ще отрече отговорността, ще отклони вината и ще повтори същите грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
ако България биде окупирана от чужди войски, налагащи абсолютна чужда култура и политика, няма ли да имаме 7-8 годишни бойци да се бият за свободата на родината си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Или пък защо ислямските отрепкии се научиха да се крият точно в детски градини, родилни учреждения, болници и къщи на многодетни семейства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Точно пък тия фанатизирани отрепкии заслужават да получат репарации само и единствено като мощно експлоадиращи заряди навсякъде където се намират. Те отглеждат децата си като "курбан" или жертвени агнета в омразният им джихад. После като някой друг ги убие бил лош. Ми кво правят 7-8 годишни хлапета мразещи всички друговерци и стрелящи с огнестрелни оръжия? Това да не би да е невинно и напълно нормално детско увлечение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
талибаните би трябвало да искат сега и репарации за 20 годишната окупация. отмъстителния ход на Байдън да избие 6 членно семейство, заради 13 убити пехотинци, не ми дава никакъв повод да ги съжалявам тея с техните трилиони. дръжте заложниците там и им искайте пари докато се скапят.байдън в историята ще се запомни като последния император, нас.ран, но император, и то последен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Аз не съм загубил войната там. Когато ни наложиха да пратим контингт там, писах коментари от типа: чий ще дири БГ в Афганистан?.. Търсете в архива. Е, прав излязох.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Вижте, ние сме, хайде да го кажа меко, "младши партньори и съюзници" на САЩ. Поне така се водим официално. Като такива на нас не може да ни е безразлично какво прави САЩ и как го прави, защото е наш старши партньор и всъщност водач. Затова имаме право на преценка. В статията има две съществени забележки, които споделям и то от много време.1. Истинският проблем не е американската воля, а дали САЩ могат да съберат двупартиен екип от експерти по външна политика, които да идентифицират основните интереси, да изградят политически консенсус зад тях и да ги преследват ефективно.2. За съжаление, външната им политика през последните три десетилетия породи сериозни съмнения относно американската преценка и компетентност. ....Грешките на САЩ във външна или вътрешна политика неизбежно имат лоши последици и за нас. Да не забравяме, че ние също загубихме войната в Афганистан, защото учасвахме в нея. Станалото в Афганистан е поражение и за нас и всички други съюзници. Нека да не сочим само САЩ. Наше задължение, (уж) като партньори, е да имаме собствено мнение и да го казваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
От разходите по поддържането на постоянен военен контингент там. Ти въобще мислиш ли? Само поддържането на 24 часово наблюдение на цялата територия със сателити знаеш ли колко струва? Да не говорим постоянната логистика на 100 000-на армия в продължение на толкова години. Даже повече от 1 трилион са но не искат да шокират обедняващите американци с мащаба на разходите, които сега изглеждат хвърлени на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
$90млрд. по цени на пентагонът ... това е сумата на всичкото доставено оборудване за 20г в афганистан ... от де ги извади тези трилиони ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
аре ся.. алахкабаровците по европейските площади си бяха техни хора.. тва го знае всяко хлапе.също и за 11.09 те си бутнаха кулите.. иначе как другояче се обясняват трилиони военна техника изоставени на али баба и 40те разбойника?Не ти ли мигат некви крушки в главицата?...освен да пуснем по една сълза за байдън ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Моля авторът да ми отговори защо да не е полезен ход спестяването на 1 трилион долара бюджетни разходи, т.е. изтеглянето? Не е ли по-добре подобни средства да се вложат в САЩ и в истинските им съюзници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още