IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната е най-голямата от близо десетилетие

Потребителските цени са се увеличили с 3% през август, показват предварителни данни на Евростат

15:04 | 31.08.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната се е ускорила до най-високото си равнище от десетилетие през август, поставяйки на изпитание убедеността на икономисти и политици, че ценовият натиск е само временен.

Потребителските цени са се увеличили с 3% през август, показват предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат. За последно прагът от 3% е бил преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо юли, когато стойността бе 2,2% - малко над целта на Европейската централна банка за 2% инфлация. Това е и повече от прогнозите на 37 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Основната инфлация, която елиминира ефектите на волатилните цени на храните и енергията, достига 1,6%, което е и най-високото равнище от 2012 г. насам.

При отделните компоненти енергията записва най-голямо увеличение през август (15,4% спрямо 14,3% през юли), следвана от неенергийните индустриални стоки (2,7% спрямо 0,7% през юли). Чак след това се нареждат храните, алкохолните напитки и цигарите (2% спрямо 1,6% през юли) и накрая са услугите (1,1% спрямо 0,9% през юли).

Най-голямо годишното ускорение при хармонизираните стойности има в Естония и Литва – съответно 5% и 4,9%, а най-малко то е в Малта – 0,3%, и в  Гърция – 1,2%.

Данните са предизвикателство за ЕЦБ, която настоява, че забавянето на доставки на суровини, както и други еднократни фактори оказват ефект върху движението на цените. Възприемайки инфлацията като временно явление, за ръководството на централната банка все още няма нужда от облекчаване на паричната политика – нещо, за което Федералният резерв вече намекна, че му предстои.

„Днешните данни ще поизпотят неколцина, но не дават много доказателства за по-висока структурна инфлация“, коментира Берт Колайн, икономист на ING Bank. „Това няма да тласне ЕЦБ към по-ястребова политика преди септемврийската среща“, смята той.

На този фон и данните от най-големите икономики в блока показват бързо покачване на цените. В понеделник стана ясно, че германската инфлация се ускорява до най-високото си равнище от 2008 г., тласкана нагоре от енергийния сектор и по-високите разходи, предавани към бизнеса.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани, за да бъдат сравними с данните от други европейски държави, растат с 3,4% през август, показват предварителни данни. По

-рано през деня Испания отчете равнище от 3,3%.

Във Франция пък инфлацията се ускори до най-високото си равнище от края на 2018 г. на фона на поскъпването на храните и енергията и възстановяването на цените в производството с края на сезона на разпродажбите. Увеличението на потребителските цени е с 2,4% на годишна база през август във втората по големина икономика на еврозоната.

След публикуването на данните европейските акции продължават да поскъпват. Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижава с близо 0,3% към 14:45 ч. българско време. Въпреки това измерителят се готви да изпрати най-добрия си месец от март и да запише трето поредно месечно увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Накрая ще излезе, че банките се прецакват като дават ипотеки на 4-5 процената. А в Европа още по-надоле, те как мислят да я карат занапред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
мен ме устройва инфлацията , убаво нещо е ... можеш да спекулираш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivan.r
преди 2 години
Реалната инфлация в целия ЕС ще удари 10 % без никакъв проблем, ще гони 20 в източна Европа и у нас.Така става като се печата безконтролно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
3% в Германия означават 15-20% в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Когато си и.ди.от, то е за цял живот !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ама той и живота си "transitory"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
don't worry, "its transitory."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
s3
преди 2 години
Браво, дано да успеем да стигнем и да задминем заветната цел от поне 2% инфлация. От години ЕЦБ се стреми с всички средства да постигне тази цел, дано този път да я постигнем, да я задминем като няква малка гара, за да преизпълним инфлационния план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още