IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: София може да остане без парно и топла вода този сезон

Комплексното разрешително на "Топлофикация София" е изтекло преди месец и централата няма право да работи, обявиха от ИБГНИ

15:11 | 31.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изпълнителната агенция по околна среда не е подновила комплексното разрешително на столичната "Топлофикация" заради неизпълнение на изискванията за емисиите, които дружеството отделя, и по-специално за азотните оксиди. На практика без комплексно разрешително "Топлофикация София" няма право да работи. Това обяви по време на брифинг в парламента лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, цитирана от БНТ.

Тя предупреди, че е възможно 405 хиляди домакинства в София или близо един милион столичани да останат без парно и без топла вода за следващия отоплителен сезон.

Във връзка с казуса и това, че комплексното разрешително не е подновено вече един месец, Манолова е отправила запитване до министъра на околната среда и водите. По думите ѝ обаче към момента няма реакция от нито една институция. 

Мая Манолова обвини кмета на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) и ръководството на топлинното дружество в бездействие, както и че „залагат мина“ в предизборната кампания. Заради казуса  парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще поиска тяхното изслушване през следващата пленарна седмица, за да разяснят какви действия смятат да предприемат.

Според Манолова при спиране на парното и минаване на ток на 405 хил. домакинства в столицата, отоплението за един сезон ще скочи с 500 лв. на абонат – до 1152 лв., но освен това и електропреносната мрежа ще бъде под сериозно натоварване, което, по думите ѝ, може да доведе дори до режим на тока.

"Не знам на какво разчитаха, за да накарат Изпълнителната агенция по околна среда да си затвори очите и въпреки нарушенията и на европейското, и на българското законодателство от страна на столичната топлофикация, да им удължи комплексното разрешително. Това не се случи, министърът на околната среда обясни, че няма право да пренебрегва рисковете за мръсен въздух за столичани, че България е в наказателна процедура, плащаме глоби и санкции на ЕК заради фините прахови частици, сега с добавката на азотни окиси проблемът наистина става огромен”, каза още Мая Манолова, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ отговорните лица мълчат умишлено, както не говорят публично за това, че необходимите средства, за да се приведат в съответствие с европейското законодателство и да се осигурят ремонти инвестиции за централите, са в размер на 190 милиона лева, които, ако ги добавим към цената на парното за следващия отоплителен сезон, ще се формира много тежък ценови удар върху джобовете на столичани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Браво Мая , Браво Сестро Галева ! Ти откри Топлата Вода ! И сега като си такава откривателка що не земеш да предложиш някаква идея какво да праим оттук нататък ? Освен разбира се, както знаем, че бълнуваш по цяла нощ , да те направим Премиер ? Или Президент ? Сигурен съм , че имаш в джоба си листче ( не онова с "500К" ) с написана технология какво да горим в Тецовете , та да ни излезе по-евтинко ? Кажи деее .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още