IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple работи по iPhone със сателитна връзка

Целта е потребителите да могат да изпращат известия в кризсни ситуации

21:30 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на Apple да вгради възможност за сателитна връзка в iPhone са свързани с възможности за обаждания при извънредни ситуации. Това ще позволи на потребителите да изпращат съобщения и да съобщават за сривове в райони, в които няма клетъчно покритие, пише Bloomberg.

Компанията разработва поне две, свързани с извънредни случаи функции, които разчитат на сателитни мрежи, с идеята да ги ползва в бъдещите модели iPhone, твърди източник, запознат с въпроса.

Apple работи по сателитна технология от години. Екипът ѝ проучва идеята поне от 2017 г. Спекулациите, че следващият iPhone ще има сателитна връзка се увеличиха тази седмица, след като анализаторът на TF International Securities Мин-Чи Куо заяви, че телефонът вероятно ще работи със спектър, собственост на Globalstar.

Това доведе до предположения, че iPhone ще се превърне в нещо подобно на сателитен телефон, освобождавайки потребителите от необходимостта да разчитат на клетъчните мрежи. Но първоначалният план на Apple е по-ограничен като обхват, допълва източникът. По думите му фокусът ще падне върху това как да се помогне на потребителите да се справят при кризисна ситуация.

Въпреки че следващият iPhone може да има хардуерът, необходим за сателитни комуникации, е малко вероятно функциите да бъдат готови преди следващата година, коментира друг източник, пожелал да остане анонимен. Функциите могат да бъдат променени или работата по тях да бъде прекратена преди пускането им.

Представител на Apple е отказал да коментира.

Първият компонент, наречен Спешно съобщение чрез сателит, ще позволи на потребителите да изпращат текстови съобщения за спешни случаи и контакти през сателитна мрежа, когато няма наличен клетъчен сигнал. Тази функция ще бъде интегрирана в приложението Messages като трети протокол – редом с SMS и iMessage. Тя ще се появява в сиви балончета за изпращане на съобщения, вместо в зелени или сини. Втората функция ще е инструмент за сигнализиране на големи извънредни ситуации, като самолетни катастрофи и потъващи кораби, като за целта също ще се ползват сателитни мрежи.

Изпращането на съобщения по този начин ще ограничава съобщенията и те ще трябва да са по-къси. Те ще бъдат получавани на телефона на човека за контакт при извънредна ситуация, дори и той да е включил функция да не го безпокоят.

И двете функции, разбира се, завидят от наличните сателити и местните регулации. Те не са проектирани така, че да работят във всяка страна, а Apple е създала механизъм, който ще изисква потребителите да бъдат навън и да ходят в определена посока, за да помогнат на iPhone да се свърже със сателит. Свързването с мрежата няма да е мигновено всеки път. Тестовете на функцията показват, че понякога е нужна минута, докато всичко проработи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още