IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси отстъпват от рекордите в последната сесия за месеца*

S&P 500 е напът да запише седми пореден месец на ръст

18:16 | 31.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват последната сесия от август с лек спад, а S&P 500 е напът да запише седмия си пореден месец на ръстове, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 18,55 пункта от стойността си и достига ниво от 35 381,29 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,13% до ниво от 4521,26 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,25% до равнище от 15 227,18 пункта.

S&P 500 е разделен поравно между растящи и спадащи цени на акциите. Компанията за спортни стоки Nike е един от най-големите губещи в Dow с понижение от над 1%.

Книжата на Zoom поевтиняват с около 16% в началото на търговията, след като софтуерната компания за видеоконферентни разговори показа забавяне на ръста на приходите през второто тримесечие, подлагайки Nasdaq на натиск. Спадът на цената на акциите се случва, въпреки че печалбата на Zoom надмина очакванията и компанията повиши указанията си за цялата година на фона на влошаването на пандемията. Книжата на Apple и Netflix също поевтиняват.

Днес е последният борсов ден за август, а основните индекси са напът да запишат стабилни ръстове за периода. S&P 500 е нагоре с 3% този месец, технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 4% към стойността си и е напът да регистрира трети пореден печеливш месец. Dow отбелязва по-скромно повишение от 1,3%.

За S&P 500 това ще бъде най-дългата печеливша серия след 10-месечната възходяща инерция, приключила през декември 2017 г. Това е деветият положителен месец за бенчмарка през последните десет месеца. Индексът записа 53-о затваряне на рекордно равнище в понеделник.

„Смятаме, че инерцията към повторно отваряне и възстановяване е непокътната и ще има още ръстове на фондовите пазари“, коментира Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор на глобалното управление на богатството в UBS. „Ралито на S&P 500 е подкрепено от силния ръст на печалбите… С разширяването на икономическото възстановяване очакваме циклични сектори, включително енергетиката и финансите, да излязат на предни позиции“, допълва той.

Хаефеле очаква S&P 500 да нарасне с още 1,6% до ниво от 4600 пункта до края на годината, след което да достигне 5000 пункта до края на 2022 г.

Широкият измерител прибави над 20% към стойността си през 2021 г. и повиши равнището си над два пъти спрямо пандемичното си дъно от март 2020 г.

Силните корпоративни отчети подкрепиха основните щатски индекси и се превърнаха в основа за повишаването на цените на акциите. С края на сезона на отчетите за второто тримесечие S&P 500 е напът да запише ръст на печалбите от 95,4%, което би било най-голямото повишение от четвъртото тримесечие на 2009 г.

Инвеститорите са в очакване на ключов доклад за работните места в петък преди уикенда за Деня на труда. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакват през август да са създадени 750 хил. работни места, а безработицата да е намаляла до 5,2%.

Националният индекс за цените на жилищата S&P CoreLogic Case-Shiller, публикуван във вторник, показа, че те са нараснали с 18,6% на годишна база през юни. Данни за доверието на потребителите през август на Conference Board установи по-голям от очакванията спад.

На политическия фронт Пентагонът съобщи, че САЩ са приключили усилията си за евакуиране от летището в Кабул, слагайки край на най-дългата война на Америка.

На облигационния пазар доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,287% и 1,902%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,18% до 92,49 пункта. Еврото поскъпва с 0,25% до 1,182 долара, а паундът прибавя 0,31% към стойността си до 1,38 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,27% до 109,62 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава преди срещата на ОПЕК и съюзниците ѝ в сряда на фона на призивите от САЩ за повишаване на добива. Цените са подложени на натиск и заради притеснения от спирания на тока и наводнения в Луизиана, след като ураганът „Айда“ намали търсенето на суров петрол от рафинериите.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за октомври поевтиняват с 51 цента до 72,90 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 56 цента до 68,65 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,2% до 1816 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,20 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още